Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Histerična atmosfera'

Obrana tvrdi da USKOK želi 'eliminirati' braću Mamić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznos kojim se barata apsolutno je promašen i rezultat je pogrešnog čitanja načina poslovanja oko transfera, uz malo dobre volje da se propitalo ne bi se 'promašio ceo fudbal' što se kaže, rekao je Čedo Prodanović.

Zdravko Mamić, kao i njegov brat Zoran, koji će prenoćiti u policijskom pritvoru, u Uskoku su porekli sve što im se stavlja na teret, potvrdili su nakon ispitivanja u tužiteljstvu njihovi odvjetnici koji su, u odvojenim izjavama, kazali da Uskok braću Mamić tereti neutemeljeno, maliciozno i s političkim namjerama da ih se eliminira.

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić prekinuto - 3 Afera Dinamo 2 Ponovno prekinuto suđenje braći Mamić i suokrivljenicima: "Smatramo da je to apsolutno nedopustivo" Nastavljeno suđenje Mamićima, ilustracija - 1 U odsutnosti Nastavljeno suđenje braći Mamić: "Imali su dvije godine i jedan mjesec da o tome odluče"

"Mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret. Vrlo je detaljno iznio svoju obranu. Objasnio je taj cijeli sustav transfera", kazala je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, ističući da su Uskokove sumnje "rezultat apsolutnog nepoznavanja propisa koji se odnose na transfere" ali i manipuliranja činjenicama.

"Radi se o tome da je doista neistinito navedeno da su određeni ugovori falksifikat, ugovori su bili takvi kakvi jesu i mislim da ćemo u daljnjem tijeku postupka, pogotovo s vještačenjem, dokazati da ništa od onoga što je navedeno nije točno. Mi ćemo ponuditi koliko god hoćete ugovora da se i u drugim slučajevima postupalo na isti način, odnosno da su se na taj način rješavala određena dugovanja prema igračima", dodala je Sloković.

Kazala je i da za navodno mito poreznom službeniku, za što se tereti Zoran Mamić, "nije bilo nikakvog razloga s obzirom da je riječ o novcu koji potječe iz pozajmice i koji je vraćen. Dakle ne radi se o novcu koji je dohodak. Kredit koji dobijete od banke ili pozajmica nije drugi prihod i ne može se tretirati kao prihod na koji se plaća porez to je potpuna zabuna. Kažem vam, da je sve rezultat nepoznavanja i s druge strane malicioznog tumačenja nekih dokumenata", ponovila je odvjetnica.

Dodala je i da nije riječ o bezazlenom postupku, jer se Mamiće tereti za vrlo visoke iznose, ali da je obrana može dokazati da se ništa nije desilo na način kako to tumači Uskok.

Ponovila je da je postupak "tempiran" u vrijeme dok optuženika nije bilo u Zagrebu kako bi ih se pritvorilo zbog opasnosti od bijega, iako su bili u kontaktu s Uskokom i cijelo se vrijeme znalo da se nalaze na "svojim radnim mjestima". "Prvi poziv došao je jučer, ono sve što je rekao ministar (unutarnjih poslova Ranko) Ostojić apsolutno je neistina", ustvrdila je Sloković. Rekla je i kako se nada da Uskok više neće ustrajati na tvrdnjama o bijegu, jer su Mamići u Zagreb krenuli "čim su dobili poziv da se održava ročište" te su na granici bili "gotovo na vrijeme".

O mogućem nuđenju jamčevine na nedjeljnom ročištu pred sucem istrage Sloković je kazala da će tek razmisliti kada vide što će, u vezi istražnog zatvora, ponovno zatražiti Uskok.

'Iznos kojim se barata je apsolutno promašen, stvara se histerična atmosfera'

Odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović, prigovorio je nakon ispitivanja svog branjenika u Uskoku načinu na koji tužiteljstvo vodi postupak te ustvrdio da je "apsolutno promašen" iznos za koji su braća Mamić, uz pomoć pritvorenog poreznika i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, prema tvrdnjama Uskoka oštetili nogometni klub Dinamo.

"Prije svega imamo primjedbu na način kako se ovaj postupak počeo voditi. On se vodi apsolutno na način da se pod svaku cijenu i Zdravka i Zorana Mamića željelo pritvoriti po stranim organima jer su se nama davale krive obavijesti kada se možemo, a kada ne možemo vratiti. Svima vam je jasno da je Mamić Zdravko bio dva dana prije nego što je počela hajka na njih u Zagrebu, da se obrada vrši dvije i pol, tri godine, da su 10, 20 puta bili u Dinamu, izuzeli svu dokumentaciju. Ovakva sad hitna stvar, hitan način postupanja u trenutak kada svi znaju da oni nisu u Hrvatskoj apsolutno nije slučajna. Stvara se jedna histerična atmosfera", kazao je Prodanović ispred sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici nakon jednoiposatnog ispitivanja.

Zoran Mamić opovrgnuo sve optužbe, na ispitivanje stigao Zdravko Mamić

Dodao je da je odluka o povratku u Hrvatsku tri puta mijenjana ne zbog domišljanja kako da Uskok dovedu u zabludu "nego jednostavno zato što su se stalno mijenjale okolnosti".

"Činjenica je da Zoran Mamić službeno odsutan u Sloveniji gdje je bio na pripremama, gdje imaju još jednu utakmicu u nedjelju, gdje igraju i međunarodne utakmice. Znam da to sve skupa nije od presudne važnosti, ali malo uvažavanja pogotovo kad znamo kako se drugi postupci vode", dodao je Prodanović.

Iako je rekao da ne može govoriti o postupku Prodanović je ustvrdio da je "apsolutno promašen" iznos novčane štete NK Dinama "kojim se barata".

EKSKLUZIVNE SNIMKE Braća Mamić s Goričana odvedena u Zagreb na ispitivanje

"On je rezultat jednog pogrešnog iščitavanja poslovne dokumentacije i načina poslovanja oko transfera igrača u nogometu", zaključio je Prodanović.

Kazao je i da je njegov branjenik odbacio sve optužbe, no nije želio reći je li odgovarao na pitanja istražitelja koji nakon njega od 19,10 sati ispituju Zdravka Mamića osumnjičenog da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna. I njegova odvjetnica je kazala da je odluka o povratku mijenjana zbog krivih informacija. Danas kada je određeno ročište na istražni zatvor naravno da smo došli, kazala je odvjetnica.

Mlađi brat Zdravko koji je po tvrdnjama tužiteljstva na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna u Uskok je doveden oko 17.25 sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene