Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog topničkih dnevnika

Obrana generala Gotovine prijavila UN-ove promatrače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Ante Gotovine podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv trojice UN-vih promatrača zbog prikrivanja ili uništavanja tzv. topničkih dnevnika iz 'Oluje'.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić prijavio je promatrače iz Rusije Aleksandera Černetskog i Viktora Tarusina te Britanca Petera Gagea Williamsa zbog sumnje da su prikrili ili uništili dokumente o djelovanju hrvatskog topništva u 'Oluji', odnosno arhivsku građu Republike Hrvatske. Time su, tvrdi obrana, počinili kazneno djelo protiv javnog reda uništenjem ili prikrivanjem arhivske građe, kažnjivo po članku 327. stavka 1. Kaznenog zakona, stoji u prijavi dostavljenoj Hini.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Slika nije dostupna Oduzeti materijali za obranu Generali u znak prosvjeda neće doći na ročište

Obrana tvrdi da je promatrač Černetski u rujnu 1995. u BiH pronašao vojne dokumente HV-a o uporabi topništva tijekom 'Oluje' i predao ih načelniku stožera UN-ovih promatrača general bojniku Williamsu. On ih je, pak, nakon pregleda predao glavnom časniku za vojno informiranje pukovniku Tarusinu i nakon toga dokumentaciji se gubi svaki trag, stoji u obrazloženju. Po transkriptu svjedočenja Černetskoga pred Haaškim sudom, pronađene karte dostavljene su arhivu UN-a u Zagrebu, ali obrana tvrdi da se one tamo ne nalaze, pa sumnja da su trojica promatrača prikrili ili uništili dokumente.

>> Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim

Tzv. topnički dnevnici već dugo su kamen spoticanja u odnosima Hrvatske i Haaškog suda, odnosno tužiteljstva koje od vlade zahtijeva da ih pronađe ili utvrdi tko ih je posljednji posjedovao. Tužiteljstvo te dokumente traži za potrebe suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koje po jednoj od točaka optužnice tereti za prekomjerno i nasumično granatiranje Knina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene