451387
451387
451387
451387
451387

BOLEST KOJA SE TEŠKO MOŽE PREPOZNATI 'Zvuči kao da izdahom odljepljujete čičak'

  • , 25.09.2016., 16:34
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska se priključila europskoj kampanji za što ranije otkrivanje i prevenciju rijetke plućne bolesti čiji se simptomi teško mogu prepoznati na vrijeme. Riječ je o idiopatskoj plućnoj fibrozi.

 
 
 
 
\
\

Prije dvije godine gospodin Nedjeljko počeo je osjećati konstantan umor, teško je disao i imao virozu. Na pregledu su liječnici posumnjali u bolesna pluća. Daljnje pretrage pokazale su kako boluje od idiopatske plućne fibroze.

"Fizički se osjećam još uvijek dobro. A što se tiče same bolesti, ja na to ne mislim. Hrabar, idem dalje!", kaže Nedjeljko.

A kaže kako su mu na početku liječnici prognozirali tek dvije godine života.

''Ja se osjećam vrlo dobro i nadam se da ću se poslije ove terapije na koju sad idem, osjećat još bolje. Živim u nadi", kazao je Nedjeljko.

Idiopatska plućna fibroza je vrlo rijetka, neizlječiva bolest za koju mnogi ne znaju da od nje boluju.

"Vrlo mali broj bolesnika s idiopatskom plućnom fibrozom se otkrije slučajno. Oni uglavnom imaju tegobe - otežano disanje, suhi kašalj'', rekla je Marija Alilović iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac,

''Najspecifičnije je zvuk na slušalicama kad vas doktor sluša, zvuk koji zvuči kao da izdahom odljepljujete čičak", opisala je Sandra Karabatić iz Udruge Jedra.

Akciju su podržale i zvijezde sapunice Zlatni dvori. "Kod ovako teških bolesti kao što je ova rijetka plućna bolest jako je bitna rana dijagnoza", rekla je Ecijana Ojdanić.

"Ljudi nisu ni svjesni koliko se zapravo život može promijeniti u trenutku. Tako da je ovakve stvari i ovakve akcije za oboljele od IPF-a jako važno podržati", rekao je Matko Knešaurek, glumac.

"Ono što svi trebamo podržati kad se otkrije da postoji nešto za što i ne znamo da nosimo u sebi, a postoje zapravo stručnjaci koji će nam objasniti o čemu se radi, onda svakako treba dati podršku", rekla je dizajnerica Matija Vujica.

Na ovaj će se način potaknuti bolja edukacija i prevencija građana, jer to je jedini način kako se na vrijeme mogu otkriti simptomi ove teške bolesti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se