Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijeće i cvijeće za poginule

Obljetnica stradanja Borova naselja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca na mjestu na kojem se do Domovinskog rata nalazila zgrada Borovo commerca, a u kojoj je početkom srpske agresije na Vukovar 1991. oformljena ratna bolnica, obilježena je 17. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Prema podacima stradalničkih udruga, u trenutku ulaska agresora u Borovo naselje, u Borovo Commercu se nalazilo više od 700 ranjenih hrvatskih branitelja i civila, među kojima i oko 200 teških ranjenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obilježavanje vukovarske tragedije Vukovar: Sedamnaest godina poslije rata Slika nije dostupna Obljetnica stradanja branitelja i civila u Borovu naselju

Komemorativni program obilježavanja stradanja hrvatskih branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje završio je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na Farmi 'Lovas' između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve srpske agresije.

Nakon sloma vukovarske obrane 18. studenoga 1991., pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli su 19. studenoga u gradsku četvrt Borovo Naselje i taj dan je, po podatcima vukovarskih stradalničkih udruga, ubijena 51 osoba, a ukupno u Borovom Naselju tijekom agresije i okupacije 174 hrvatska branitelja i civila.

Bacanjem vijenca u Dunav obilježena je i obljetnica stradanja stotinjak hrvatskih branitelja i civila pogubljenih na obali Dunava u prijeratnom Borovu Selu, današnjem Borovu, nakon okupacije Borova Naselja. 

>> Vukovar: Sedamnaest godina poslije rata

'U Borovu naselju u srpskoj agresiji i okupaciji Vukovara ubijene su 174 osobe, a samo 19. studenoga 1991. godine 51 osoba', kazao je predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica.

Predsjednica udruge 'Vukovarske majke' Manda Patko istaknula je kako je zgrada Borovo commerca 1991. godine 'bila zbornim mjestom za one koji su vapili za životom, ali i one koji su živote oduzimali'.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, sudionici obilježavanja stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju u koloni sjećanja, u kojoj se nalazi nekoliko tisuća sudionika, uputili su se na misu u crkvu Gospe Fatimske.

U spomen na stotinjak hrvatskih branitelja i civila ubijenih na obali Dunava u današnjem Borovu a prijeratnom Borovu Selu, čija su tijela bačena u Dunav, u rijeku će biti bačen vijenac.

Sudionici obilježavanja žrtava iz Borova naselja odat će i počast ubijenim braniteljima i civilima iz Vukovara polaganjem vijenaca na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas nedaleko od Borova, iz koje su 2001. ekshumirani posmrtni ostaci 24 hrvatska branitelja.

Obilježavanje Dana sjećanja završava u četvrtak odavanjem počasti stradalim Vukovarcima u koncentracijskom logoru u 'Veleprometu' te žrtvama Ovčare.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. studenoga, slomom obrane grada.

>> Vukovar pohodilo 20 tisuća ljudi iz cijele Hrvatske

>> Bitka za Vukovar - najkrvavija bitka Domovinskog rata

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a koji su tijekom obrane grada ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu Hrvatske vojske (HV).

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, tijekom agresije na Vukovar stradale su 1624 osobe, od kojih do sloma obrane grada njih 905, među njima i 12 djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima je bilo i 30 djece.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata s područja Vukovara još je 350 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene