Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori izigrani

Povijesna akcija: U samo 72 sata sve se preokrenulo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U operaciji Maslenica prvi put su angažirane sve grane hrvatskih Oružanih snaga.

Na središnjoj svečanosti obilježavanje 22. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica, jedne od najuspješnijih osloboditeljskih operacija, u srijedu je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao da je ona potvrdila vjeru u hrvatsku državu i branitelje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počast poginulim braniteljima Leko: Akcija Maslenica promijenila je tijek Domovinskog rata Slika nije dostupna 23 godine parlamentarizma Josip Leko: Sabor odigrao najznačajniju ulogu za Hrvatsku budućnost i sadašnjost

'Ovo je prilika da se prisjetimo vrijednosti na kojima je stvorena ova zemlja, na slobodu koju smo stekli i obranili, na demokraciju i samostalnost hrvatske države za koju smo se izborili', rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Leko. Istaknuo je kako se prisjećamo akcije koja je potvrdila vjeru u hrvatsku državu i branitelje, te bila prethodnica Bljesku i Oluji.

Oslobodivši za samo 72 sata 92 četvorna kilometra hrvatskog teritorija, što je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom, postrojbe Hrvatske vojske (HV) i policije ostvarile su glavne ciljeve operacije Maslenica. Prije operacije Hrvatska je nastojala brojnim pregovorima, potpisanim sporazumima i primirjima s pobunjenim Srbima, potaknuti dogovorno rješavanje svih pitanja, no oni su sve dogovoreno izigravali.

Središnja svečanost 22. obljetnice Maslenice počela je ujutro polaganjem vijenaca pred središnji Križ zadarskoga gradskog groblja u spomen na poginule branitelje.

Uz brojne branitelje i sudionike operacije, obilježavanju nazoče i izaslanici predsjednika Republike i Vlade, te Hrvatske vojske (HV), Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, te predstavnici lokalnih vlasti. Svojim poginulim suborcima počast je odao i umirovljeni general Ante Gotovina, koji novinarima nije želio davati izjave.

Leko: Akcija Maslenica promijenila je tijek Domovinskog rata

Najsvečaniji dio, kao i nekoliko prošlih godina, bio je mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama gradskim središtem. Obilježavanje se nastavlja predstavljanjem dokumentarne knjige "Operacija Maslenica - sjećanje sudionika", autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnadića u dvorani Kazališta lutaka. Riječ je o 8. knjizi iz serije „Republika Hrvatska i Domovinski rat 90.-95. Memoarsko gradivo“ u izdanju Hrvatskoga memorijalno – dokumentacijskog centra.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva.

Srpskim snagama je došla pomoć iz Srbije, zatim snage kapetana Dragana, arkanovci i drugi dobrovoljci te dijelovi vojnih postrojbi iz BiH kojima je zapovijedao general Ratko Mladić.

Maslenica je bila ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995.

U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

U operaciji Maslenica prvi put su angažirane sve grane hrvatskih Oružanih snaga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene