181977
181977
181977
181977
181977

'Hrvatska ulazi u EU kao 28. članica'

  • , 24.06.2011., 15:15
  • Autor:
  • komentara

'Ovo je doista prekretnica za Hrvatsku i cijeli Zapadni Balkan', poručio je Van Rompuy.

 
 
 
 
Izvanredne vijesti
Izvanredne vijesti

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastala se na kraju summita EU-a s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

'Imam zaista ogromnu čast i zadovoljstvo što zajedno sa uvaženom gospodom mogu konstatirati da je Hrvatska na kraju velikoga puta, završavamo pregovore, ovaj dan zaista jest povijesni za Republiku Hrvatsku, za sve građane i građanke i to dakako uoči velikog dana kad ćemo obilježiti 20. godišnjicu neovisnosti RH. Uvijek sam govorila da možemo i imamo snage, posebice zadnjih mjeseci kada smo trčali posljednje kilometre i metre, da mi to možemo učiniti do kraja lipnja i zato sam zahvalana svima koji su nas podupirali', izjavila je premijerka Jadranka Kosor na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Kosor: Hvala braniteljima za stvaranje demokratske i europske Hrvatske

'Uvijek sam govorila da neće niti većeg dara za Hrvatsku, u trenutku kada ćemo obilježiti 20. godišnjicu, od završetka pregovora kako bi RH postala ponosna 28. članica i evo to se ostavruje. To mene osobno i Vladu ispunjava velikim ponosom, ali i daje poticaj za sav onaj posao koji ćemo obavljati dok Hrvatska ne sjedne kao punopravna članica za stol europskih naroda', dodala je Kosor.

Čestitam hrvatskom narodu i hrvatskoj Vladi zbog toga što niste nikada odustali od ove misije koja se koji puta činila nemogućom ili vrlo teškom i u mi u Mađarskoj smo sretni što je ovo uspjelo, rekao je mađarski premijer Orban.

'Na poseban način želim zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za stvaranje demokratske i europske Hrvatske, moram reći da su nam oni davali punu potporu na europskom putu. Ovaj trenutak je povijesno važan za Hrvatsku, doživljavam ga kao važnu poruku za jugoistočnu Europu. Još na čvršći način ćemo susjedima moći dati potporu kad budemo punopravna članica jer je to jedini pravi put za mir i stabilnost', izjavila je hrvatska premijerka.

Rompuy: Čast mi je dati vam dobru vijest

'Posebno nam je zadovoljstvo pozdraviti premijerku Kosor u Bruxellesu nakon ovog sastanka s Europskim vijećem. Kasnije će ovo zasjedanje biti pamćeno kao zasjedanje na kojem je udaren temelj hrvatskom pristupanju i to je doista prekretnica za Hrvatsku i cijeli Zapadni Balkan. Vijeće očekuje zaključenje do kraja lipnja pregovora što će omogućiti da pristupni ugovor bude potpisan do kraja godine', rekao je Rompuy.

'Čast mi je što mogu dati dobru vijest u ime 27 zemalja članica, a to je da će Hrvatska postati 28. članica EU-a. Iz sveg srca čestitam na ovom postignuću, a to znači da će Hrvatskoj biti omogućeno da postane potpuna članica EU, što ne bi bilo moguće bez predanosti Vlade, naroda i vas osobno', dodao je Rompuy.

'Što se nas tiče mi smatramo da je to vrlo dobro i da to najavljuje prednosti europskoj ideji čitave regije. Vi ste doista odigrali vrlo važnu ulogu u hrvatskom pristupanju', dodao je predsjednik Europskog vijeća.

Barroso: Hrvatska može biti jamac stabilnosti na Z. Balkanu

Čast mi je što mogu dati dobru vijest u ime 27 zemalja članica, a to je da će Hrvatska postati 28. članica EU-a. Iz sveg srca čestitam na ovom postignuću, rekao je Rompuy

'Doista smo došli do povijesnog trenutka za Hrvatsku i Zapadni Balkan. 10. lipnja Komisija je mogla preporučiti zaključenje pregovora, a to je bilo moguće zahvaljujući napornom radu hrvatske vlasti. Želim odati priznanje premijerci Kosor na radu i vodstvu proteklih mjeseci', rekao je Barroso.

Danas je Vijeće odlučilo da do kraja lipnja budu zaključeni pregovori, a do kraja godine potpisan pristupni ugovor kako bi se omogućio pristup EU do 1. srpnja 2013. Vjerujem da će se pripreme odigrati jednakom živošću, predanošću i radom kao što su se odvijali i pregovori. Hrvatska je pokazala da je sposobna i kadra ispuniti sve vrlo stroge uvjete koji su joj postavljeni i da može bit jamac stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Orban: Mi u Mađarskoj smo sretni što je uspjelo

'Čestitam hrvatskom narodu i hrvatskoj Vladi zbog toga što niste nikada odustali od ove misije koja se koji puta činila nemogućom ili vrlo teškom i u mi u Mađarskoj smo sretni što je ovo uspjelo', rekao je Orban.

Nakon konferencije za novinare novinarka Dnevnika Nove TV postavila je pitanje Kosor i Rompuyju u vezi detalja iz izvješća koji se tiče monitoringa, a u kojem stoji da 'u određenim slučajevima vijeće može kvalificiranom većinom poduzeti prikladne mjere'.

'Sigurno da ima još posla pred nama i sigurno je da smo obavili najteži i najveći posao. Pokazali smo da se ne bojimo poteškoća i izazova i tim putem ćemo nastaviti. U ovom trenutku mi nadziremo provođenje svih mjera koje smo ugradili, prema tome za nas je to još jedan izazov da budemo bolji i čvršći i da budemo ponosna 28. članica i odgovoran partner u svakom smislu', rekla je Kosor.

Na pitanje da li će monitoring biti naglašen samo u Poglavlju pravosuđa Rompuy je rekao kao će se praćenje odvijati do potpisivanja ugovora te da ono što su dodali u izvješće nije ništa novo. 'Iste izričaje smo koristili i u izvješću komisije prigodom zatvaranja poglavlja u pregovorima. Ništa novo. Vjerujem da će Hrvatska ispuniti uvjete za ovo, ali i za druga poglavlja', rekao je Rompuy.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se