Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRANSKRIPTI S ISPITIVANJA

Objavljeni iskazi Martine Dalić USKOK-u: Evo tko je sve znao za grupu Borg i odakle su dolazile informacije

Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Iskazi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i Zorana Besaka potvrđuju da je vrh HDZ-a znao za plan oko Agrokora.

Iz iskaza koji je bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić dala USKOK-ovim istražiteljima, a koje je prenijela televizija N1, doznaje se da je premijer Andrej Plenković bio upoznat sa sastancima. 

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

Osim premijera, prema iskazu bivšeg financijskog direktora Zadruge za etično financiranje Zorana Besaka, otkriva se kako su na sastancima bili i predsjednik Mosta Božo Petrov, Davor Božinović te ministar Zdravko Marić, kao i ministrica Martina Dalić. Besak je u iskazu rekao da je bilo najmanje pet do osam sastanaka.

Prema iskazu Martine Dalić, ministar Marić od Ivice Todorića je preuzeo izvješće o stanju u Agrokoru. Rekla je i da je, razmatrajući tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini, ona predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka, dok je Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića. 

Plenković je nazvao Božu Petrova, predsjednika Mosta, i ponudio mu da predloži svoje kandidate, a ovaj je drugi dan Martini Dalić SMS-om predložio  Branimira Bricelja i Zorana Besaka.

Marić im govorio kako bi Todorić mogao reagirati

Kako stoji u iskazu Zorana Besaka, ministar Zdravko Marić pretpostavljao je moguće reakcije Ivice Todorića na prijedloge za rješavanje problema u Agrokoru. Ispričao je da na sastancima o mogućim rješenjima situacije nije bilo predstavnika Agrokora, ali su se, kako je rekao u iskazu, koristili mišljenjem i saznanjima ministra Zdravka Marića koji im je govorio o eventualnim Todorićevim reakcijama na njihove prijedloge za moguća rješenja.

Iz iskaza Martine Dalić doznaje se kako je osobno spriječila objavljivanje sadržaja sastanaka u medijima. Otkriva se također i da je surađivala s FINA-om i SOA-om, pa je tako ispričala da je dogovorila s direktorom FINA-e da prati hoće li Todorić podnijeti zahtjev za PSN i da prati stanje blokade Agrokorovog računa. Ispričala je i da su šefa SOA-e zamolili da provjeri ranije navedene osobe. Te su im informacije i dostavljene. 

Iskaz Martine Dalić otkiva i kako je na sastanku sa Sberbankom prisustvovao Ante Ramljak, jer drugih nije bilo.

Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Bivši povjerenik Agrokora Ante Ramljak se, prema iskazu, uputio na sastanak s Kinghtheadom, gdje ga je uputila Dalić. 

Iskaz Martine Dalić potvrđuje kako je vrh HDZ-a znao za planove oko Agrokora. Tvrdi, naime, da je održan sastanak u središnjici HDZ-a na kojem su bili Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Milijan Brkić, Davor Božinović, Tomislav Čuljak, Oleg Butković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i drugi istaknuti članovi. Plenković im je tada objasnio problem Agrokora i model rješavanja. Nakon sastanka ju je, tvrdi se, nazvao Brkić i rekao da ima političku podršku za rješavanje problema Agrokora.

Na temelju iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka, koje prenosi televizija N1, DORH je odbacio kaznenu prijavu protiv Martine Dalić. Prijavu su podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene