Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za luksuzni hotel na Korčuli

Objavljena bankarska tajna: Evo detalja kredita tvrtke Linićevog zamjenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bankarska tajna više nije bankarska tajna. HBOR je, uz dopuštenje tvrtke Facta Vera objavio detalje o kreditu danoj tvrtki čiji je suvlasnik Linićev zamjenik Branko Šegon.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj dobila je suglasnost od društva Facta Vera, koje se našlo u središtu afere o potencijalnom sukobu interesa zamjenika ministra financija Branka Šegona, da javno objavi podatke vezan uz kreditiranje te tvrtke čime HBOR više nije obvezan čuvati bankarsku tajnu te su u javnost pustili neke informacije vezane uz njihovo zajedničko poslovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na meti i Linićev pomoćnik Krim policija češlja HBOR: Provjeravaju se veliki krediti dodijeljeni poduzetnicima Slika nije dostupna O aferi pomoćnik Linić: Ako ne bude postupka, Šegon ostaje!

Tako doznajemo da se društvo Facta Vera d.o.o. prvi put HBOR-u obratilo u vrijeme kada su ulazili u projekt kupnje i obnove hotela Korkyra 2008. godine, no HBOR zbog nedostatka sredstava uslijed utjecaja financijske krize tada nije bio u mogućnosti pratiti projekt te je projekt financiran od strane poslovne banke.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak kroz podjelu rizika s poslovnom bankom odobrila je u srpnju 2012. godine na sjednici Uprave HBOR-a društvu Facta Vera d.o.o. kredit u iznosu od 31,4 milijuna kuna na ročnost od 17 godina od čega su četiri godine bile razdoblje počeka.

Slavko Linić: Branko Šegon ostaje mi pomoćnik

Kamatna stopa za 5 milijuna kuna iznosila je 3 posto godišnje, a za iznos od 26,4 milijuna kuna kamatna stopa je tržišna i iznosi 5,74 posto godišnje, što znači da je prosječna kamatna stopa za cijeli kreditni iznos 5,31 posto.

U vrijeme odobrenja kredita kamatna stopa po programu Turizam iznosila je 3 posto, odnosno 1 posto za tržišno dokazane poduzetnike koji ulažu na otoke.

Kredit odobren Facta Veri bio je najskuplji kredit odobren za potrebe kreditiranja turizma u 2012. godini. Iako namjena kredita nije bila u potpunosti u skladu s programom Turizam, kažu u HBOR-u, bila je u skladu s Općim uvjetima kreditnog poslovanja koji su objavljeni i na web stranicama HBOR-a.

HBOR je pri odobravanju ovog kredita odstupio od kamatne stope predviđene programom i odobrio tržišnu kamatu od 5,74 % za dio kredita koji se odnosio na refundaciju uloženih sredstava u obnovu hotela Korkyra. Za dio kredita koji se odnosio na novu investiciju Facta Vera je dobila kamatnu stopu od 3, a ne 1 posto iako se radilo o ulaganju na otok jer društvo nije ispunjavalo uvjete tržišne konkurentnosti. U potpisu priopćenja stoji Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene