453086
453086
453086
453086
453086

Obiteljskim liječnicima prekipjelo: Više ne žele izdavati besmislene potvrde!

  • , 10.10.2016., 21:12
  • Autor:
  • komentara

Potvrda da je pacijent živ, potvrda za tečaj krojenja ili potvrda da dijete može ići u školu plivanja - samo su neke od potvrda koje obiteljski liječnik mora izdati. Liječnici poručuju kako im je dosta ispisivanja beskorisnih potvrda koje se uopće ne tiču zdravlja pacijenata te ih više ne žele izdavati.

 
 
 
 
Liječnici negoduju (Video: Dnevnik Nove TV)
Liječnici negoduju (Video: Dnevnik Nove TV)

Obiteljskim liječnicima je, kažu, voda došla do grla! Dosta im je svakodnevno ispisivati razno razne potvrde koje nemaju veze sa zdravstvenim stanjem pacijenata.

'Recimo, potvrda da bi se mogla ostvariti dodatna količina vreća za smeće. Jedno komunalno društvo traži potvrdu obiteljskog liječnika da član obitelji koristi pelene za inkontinenciju. Onda, potvrda za poslodavca koji traži da se napiše postoji li medicinski razlog zašto da pacijentica nosi tajice', prijeća se samo nekih besmislenih potvrda koje je morala izdati obiteljska liječnica Ines Balint.

Liječnici poručuju kako nisu administratori koji pišu potvrde čija prava svrha ne postoji.

'One potvrde koje nemaju veze sa zdravstvenim stanjem ćemo početi odbijati pisati. Ili pisati na takav način da će onaj tko traži potvrdu sam zaključiti treba li mu ta potvrda ili ne. Kada to počinje? Danas!'.

Kažu kako su se izborili za izmjenu pisanja ispričnica, gdje roditelj do tri dana može ispričati dijete iz škole. Nadaju se kako će uspjeti i u ovome. S manje administracije, liječnici bi, kažu, imali više vremena za svoje pacijente

Ministarstvo zdravlja poručuje kako liječnici ne mogu raditi ništa samovoljno.

'Ono što kaže Zakon, toga se moramo pridržavati svi. Pa tako i liječnici obiteljske medicine', poručila je Delfa Radić Krišto iz Ministarstva zdravlja.

A to je da bez naknade liječnici izdaju potvrde vezano za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb i obrazovanje. No, i dalje je puno nelogičnosti, pa će se tijekom ovog mjeseca Ministarstvo zdravlja sastati s obiteljskim liječnicima.

'Gdje ćemo još jednom proći koje potvrde zaista imaju smisla, a koje u potpunosti nema smisla izdavati'.

Doktor Milan Mazalin će se i dalje voditi dosadašnjom praksom.

'Nismo još dobili nikakav službeni naputak o tome da mi to nećemo pisati i kada će ta odluka stupiti na snagu. Tako da ja, i vjerojatno većina kolega, ćemo do daljnjega postupati kao i do sada'.

Liječnici očekuju što hitnije rješavanje problema s potvrdama. Do tada će ih odbijati izdavati, ili će ih naplaćivati, ako će pacijent na toj potvrdi - inzistirati.

 

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se