454311
454311
454311
454311
454311

Obiteljski liječnici odbacuju prozivke zbog lažnih bolovanja

  • , 20.10.2016., 22:59
  • Autor:
  • komentara

Obiteljski liječnici odbacuju prozivke zbog lažnih bolovanja

 
 
 
 
Dr. Leonard Brešan o lažnim bolovanjima (Video: Vijesti u 17 h)
Dr. Leonard Brešan o lažnim bolovanjima (Video: Vijesti u 17 h)

Obiteljski liječnici odbacuju prozivke zbog lažnih bolovanja, a o svemu su se oglasili priopćenjem u kojem poručuju kako se radi o paušalnim i neutemeljenim ocjenama. Priopćenje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine koje potpisuje Vikica Krolo prenosimo u cijelosti: 

''Nakon medijskih istupa ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića o tome da je inspekcijskim nadzorom HZZO-a utvrđeno kako je trećina svih bolovanja lažna, javnosti se obraćamo priopćenjem kojim želimo skrenuti pozornost da su takve ocjene paušalne i neutemeljene.
Obiteljski liječnici iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u potpunosti odbacuju navode ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića i pozivamo ga da iznese temeljitu analizu stanja na terenu.

Rijetki su slučajevi lažnog bolovanja, a one koji bi eventualno za tim i posegnuli obiteljski liječnici vrlo brzo otkriju. Pozdravljamo kontrolu bolovanja, ali nipošto ne pristajemo na prozivke da smo mi proizvođači lažnih bolovanja za što nas je optužio g. Dorčić. Činjenica jest da ima dugotrajnih bolovanja, no to je, na žalost, zbog toga što se dugo čeka na vještačenja za radnu sposobnost. U tom dijelu sustava treba iznaći rješenja pa će i broj dugotrajnih bolovanja biti značajan smanjen.

Podsjećamo također da obiteljski liječnici ne mogu utjecati na trajanje bolovanja s obzirom na to da pacijenti predugo čekaju na dijagnostičku obradu te da mnoga zdravstvena stanja zahtijevaju i neke opsežne zdravstvene pretrage i obrade.

Mi vjerujemo da naši pacijenti, s kojima se trudimo izgraditi odnos povjerenja kroz brigu o njihovom zdravlju, neće zlorabiti naše povjerenje. Obiteljski liječnici savjesno rade svoj posao i nećemo pristati da nas prozivaju zbog lažnih bolovanja. Stoga Pozivamo HZZO i gospodina Dorčića da objasne otkud im takvi zaključci i kojom su analizom do toga došli? Ne pristajemo biti dežurni krivci za sve i molimo da se iznesu utemeljene, a ne paušalne analize kontrole bolovanja o kojima govori ravnatelj HZZO-a.
Uvjereni smo da bi temeljitu analizu svih uzroka i posljedica dugotrajnih bolovanja, kao i njihovo uklanjanje, pozdravili ne samo obiteljski liječnici nego i naši pacijenti koji svima nama u zdravstvenom sustavu moraju biti prvenstvena briga'', stoji u priopćenju.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se