Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primarna zdravstvena zaštita u strahu

Obiteljske liječnike očekuje bankrot?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvena reforma, koja kreće od 1. siječnja, obit će se o glavu obiteljskim liječnicima i liječnicima opće medicine, strahuju ugovorni liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji će od Nove godine od HZZO-a, umjesto dosadašnje glavarine, primati 20 posto manje od ugovorenog iznosa.

Prema novom sustavu plaćanja, koji bi ih trebao stimulirati da rade više i bolje, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobivat će fiksni iznos od 80posto glavarine, a ostatak prema obavljenim uslugama koje fakturiraju u HZZO-u, piše Glas Slavonije. Dodatno će im se plaćati posebni terapijski postupci, poput ultrazvučnog pregleda, EKG-a, šivanja rane ili ispiranja uha te grupna praksa ako se udruže s liječnikom iz druge smjene i preuzmu i njegove pacijente.

Pročitajte i ovo Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo" Slika nije dostupna Ignoriraju se stvarni problemi Hrvatski liječnici: Reforma zdravstva u Hrvatskoj ne postoji


Deset puta više rana

Predsjednik HLK-ova Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu i predsjednik Hrvatske udružbe obiteljske medicine (HUOM), splitski liječnik Dragomir Petric, tvrdi da će malo koji liječnik u Hrvatskoj ostvariti svoje sadašnje prihode, a kamoli ih povećati.

'Da bih svoj proračun povećao za deset posto, morao bih zašiti deset puta više rana. Pa nije više ratno vrijeme', kaže Petric. Najteže će, kaže, biti liječnicima koji imaju oko 1.100 osiguranika jer i danas jedva spajaju kraj s krajem, a uz 20 posto manji proračun imat će jednaka davanja, platiti struju, vodu, telefon, najam prostora, plaću medicinskoj sestri povećanu za šest posto. Sve će više liječnika raditi iz hobija, tvrdi Petric, jer neće imati novca ni plaću, a mnogi će imati manju plaću nego medicinska sestra.

Oko 900 timova opće medicine u Hrvatskoj, koliko ih ima manje od 1.700 osiguranika, teško će spojiti kraj s krajem. Posljedice mogu biti katastrofalne.

Dr. Mario Malnar iz Udruge privatnih liječnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca procjenjuje da bi se već ovog proljeća pred bankrotom moglo naći čak 30 posto ordinacija obiteljske medicine u Hrvatskoj.


Reket na liječnike

'Ova je reforma pravi reket na liječnike opće medicine, a cilj joj je da nas se uništi', rezolutan je Malnar, koji tvrdi da liječnici u ovakvim uvjetima neće moći ni održati, a kamoli povećati svoje prihode. Jedan EKG uređaj, kaže, stoji i do 20.000 kuna, a po jednom snimanju liječniku ostane samo pet kuna čistog prihoda.

'Morao bih raditi samo EKG da bih isplatio takav uređaj, a kamoli došao do zarade', žali se Malnar. Onima koji su pisali ovu reformu izgleda nije jasno da će liječnici jednostavno otići, a samo u Slavoniji nedostaje 50 posto ambulanti opće medicine upozorava Malnar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene