Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem socijalne samoposluge

Ove hrvatske obitelji su svaki drugi mjesec gladne, a neki se i smrzavaju: ''Meso kupim ako nađem negdje na akciji''

Aktualno Galerija Vukovarska samoposluga: Borba protiv siromaštva - 5 Vukovarska samoposluga: Borba protiv siromaštva - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vukovarska samoposluga: Borba protiv siromaštva - 4 Vukovarska samoposluga: Borba protiv siromaštva - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jasna Solin Jasna Solin Foto: DNEVNIK.hr Jovanka Robić Jovanka Robić Foto: DNEVNIK.hr +2 Vukovarska samoposluga: Borba protiv siromaštva - 3 Galerija 1/7 >>
Da su u 21.stoljeću neke hrvatske obitelji svaki drugi mjesec gladne - i toga ima. Vukovarska socijalna samoposluga koja skrbi o 1300 osoba, među kojima je i 200 djece, nema dovoljno donacija kako bi korisnicima svakodnevno omogućila dostojanstven život.

Svaki drugi mjesec police Vukovarske socijalne samoposluge su prazne. ''Imamo EU projekt Fead gdje smo osigurali pakete prehrane za naše korisnike, podjela je svaki drugi mjesec'', kazala je Jasna Solin iz humanitarne udruge Duga Vukovar. Pa se korisnici snalaze na sve strane. ''Jednom na dan jedemo'', ističe Kata Janković.

''Kako-tako moram preživjeti. Imam 1170 kuna mirovine, račune dok poplaćam... Sve što mi ostane je 200 kuna. To je preživljavanje, meso kupim ako nađem negdje na akciji'', rekla je Jovanka Robić i dodala da ima dana kada zna biti gladna.

Osim što se boje gladi, kažu boje se i zime jer nemaju za drva. ''Hladno je, ali nemam drva. Ako budem sad ložila, što ću ložiti onda u 12 mj.?'', upitala je Robić.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je 2020. stopa rizika od siromaštva iznosila 18,3 posto. Njih 7,8 posto svaki drugi dan nisu si mogli priuštiti obrok koji sadržava meso i ribu. Grijanje u najhladnijim mjesecima nije si moglo priuštiti 5,7 posto. Najsiromašni su oni iznad 65 godina, izvijestila je reporterka Matea Drmić u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Blokirana humanitarna pomoć Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože

Pročitajte i ovo Školska blagavaonica - 1 TUŽNA HRVATSKA STVARNOST Neka djeca u školi i dalje gladuju: "Dječak je imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku"

U Vukovaru prema podacima Centra za socijalnu skrb od socijalne pomoći žive 284 osobe, a humanitarna Udruga Duga ima 1300 korisnika od čega 200 djece. Iz Udruge kažu donacije cure na kapaljku. Ne osvijeste li se građani, broj ljudi u potrebi neće se smanjivati i ove zime mnogi će se smrzavati.

 

Više o ovim problemima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene