Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko nije poslao kanader?

Obitelji poginulih vatrogasaca traže svjedočenje Mesića: Odlučivao je o svemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšemu županijskom šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za pogibiju 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji obitelji poginulih vatrogasaca zatražile su danas ispitivanje novih 11 svjedoka, među kojima i bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

U podnesku obitelji navode da je Mesić tada u skladu sa zakonskim ovlastima odlučivao o svemu, pa tako i o slanju bojne za specijalna djelovanja na Kornat, o djelovanju vojske na Kornatu 30. i 31. kolovoza 2007. i o slanju kanadera u Grčku, što proistječe iz dosadašnjih svjedočenja Josipa Lucića i Berislava Rončevića.

‘I Lucić i Rončević su u svjedočenju rekli da su dobivali naloge od političkoga vrha, a o tome može posvjedočiti samo Stjepan Mesić. Gospodin Mesić treba doći i reći je li to istina’, rekao je Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana Marinovića.

O prijedlogu obitelji poginulih vatrogasaca da svjedoči Mesić sudsko će vijeće odlučiti naknadno. Suđenje na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je danas svjedočenjem Filipa Butorovića i Josipa Sovulja, dvojice tehničara helikoptera koji su sudjelovali u akciji spašavanja na Kornatu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

>> Svjedok: Na Kornatima je bilo stravično

Josip Sovulj prvi je put spomenuo da su u akciji izvlačenja stradalih vatrogasaca sudjelovala četiri helikoptera, a ne kako se dosad spominjalo samo tri. Posvjedočio je da je te noći kad se dogodila nesreća bio u helikopteru MI-8 kojim su prevezeni pripadnici Bojne za specijalna djelovanja HV-a iz Trsata na Kornat i da su ih na Kornat iskrcali oko ponoći. Kako je ovo prvi put da se spominje i četvrti helikopter, zatražili smo da nam se dostavi kronometraža za sva četiri helikoptera kako bi se utvrdilo njihovo kretanje, rekao je opunomoćenik obitelji poginulih vatrogasaca odvjetnik Maro Mihočević.

Filip Butorović, koji je s pripadnicima GSS-a izvlačio ozlijeđene vatrogasce, rekao je među ostalim da je u 17,05 sati dobio poziv da krene na Kornat. ‘Poletjeli smo, ali smo se vratili po GSS-ovce na Firule. Ni oni nisu znali o čemu je riječ i pretpostavljali smo da je netko od vatrogasaca možda slomio nogu ili da je lakše ozlijeđen. Nakon desetak minuta došli smo i vidjeli stravičan prizor. Vatrogasci su bili razasuti u krugu od 200 metara, ležali su i bilo je jasno da ima i mrtvih i ozlijeđenih. Na njima su bili samo ostatci odjeće i bilo je grozno. Nikada nismo vidjeli takvo što i trebalo nam je vremena da se saberemo. Tada smo odlučili da ih transportiramo pomoću konopa u jedan maslinik prema moru’, rekao je Butorović, koji se nije mogao sjetiti tko im je naredio da se, nakon što su poletjeli prema Kornatu, vrate po pripadnika GSS-a.

Opisao je kako su užetom transportirali ozlijeđene vatrogasce. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem nova četiri svjedoka pripadnika šibenskoga GSS-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene