Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je s demografijom?

Obitelj sa sedmero djece živi u dvije prostorije, s prozorima bez stakala: ''Najviše bih voljela da djeca imaju svoju sobu i kupaonicu''

Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr +0 Siromaštvo i izumiranje Slavonije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/5 >>
Za demografsku revitalizaciju Vlada je ove godine izdvojila milijardu kuna. Povisila je rodiljne naknade, najavila više korisnika dječjeg doplatka, ali i odustala od obećanih 1000 eura za novorođenu djecu. Dok Vlada traži rješenja, vrijeme prolazi, a stanje na terenu pokazuje da rezultata nema.

Desetomjesečna Danijela iz Pridvorja još ne zna što je čeka. Roditelji su joj nezaposleni, žive kao podstanari u kući bez kupaonice. U dvorištu im je poljski WC. 21. stoljeće ovdje se još čeka.

Pročitajte i ovo Dijete Na dobrom tragu Neki dijelovi Hrvatske sve su prazniji, ali neki žive novim životom: Četiri grada su rekorderi, a za to postoje dobri razlozi Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

''Moramo van s djecom preko noći, a boje se i oni, jako je teško'', rekla je Manuela Mauzer iz Pridvorja.

Posao se nudi samo sezonski, i to za minimalnu plaću. ''Radio sam u staklenicima, na baušteli, radio sam bravariju'', kazao je Ivan. Slično i u obitelji Bobinac iz Preslatinaca. Sara je najmlađe od sedmero djece, a njih devetero živi u dvije prostorije, s prozorima bez stakla.

''Najviše bih voljela da djeca imaju svoju sobu i kupatilo. Kupaju se svaki dan u koritu, grijemo vodu na štednjaku'', ispričala je Jasmina Bobinac iz Preslanaca.

Preživljavaju od dječjeg doplatka i rodiljne naknade. Drva koja skupe u šumi, mijenjaju za kruh, a za sve što im treba moraju putovati. ''Nema ništa, nema škole, nema doktora, trgovine, pekare isto'', kazala je Jasmina.

Sara i Danijela rijetka su novorođena djeca na području općine Drenje. ''Imam sina od osam godina i imam kolegu koji ima kćer što ide s njim u školu, nema druge male djece'', kaže Goran Radusin iz Podgorja.

Kuća u kojoj Goran živi nekad je bila područna škola sa stotinu učenika. U cijelom Podgorju danas nema toliko stanovnika. Prazno je, ima svega 50-ak stanovnika. U županiji kažu da ne mogu mnogo toga sami promijeniti.

''Osječko-baranjska županija sa svojim skromnim proračunom je već jednu mjeru poduzela i od prvog siječnja osigurava besplatan obrok za svu djecu osnovnih škola'', kaže Goran Ivanović, osječko-baranjski župan.

U kraju gdje je BDP tri puta manji od zagrebačkog, a indeks nerazvijenosti među najvećima, lokalni političari traže veću pomoć države.

''Što je glavni problem Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema - male plaće. Ne mogu ljudi preživjeti s plaćom od 3000 kuna'', dodaje župan.

Odgovor što poduzimaju potražili smo i u općini, no ondje su poručili da  nisu zainteresirani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene