Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije bilo nasilja

Burna reakcija obitelji Marka Azapovića: Policija laže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila je da ni u jednoj fazi postupanja policijskih službenika prema preminulom Marku Azapoviću nije upotrijebljeno ni jedno sredstvo prisile, pa ni preventivno, niti se pokojni Azapović žalio na postupanje policije, izvijestio je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Policija tvrdi da Marko Azapović (18) nije bio pretučen u policijskoj postaji. Članovi njegove obitelji pozvani su u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru gdje su dali iskaze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Ilustracija dovršeno krim istraživanje Policija otkrila detalje napada zbog majice s likom Miše Kovača

Obitelj je komentirala i nalaze unutarnje kontrole MUP-a koje je ministar Ranko Ostojić izložio na konferenciji za novinare. Razočarani su nalazom i smatraju da nije istinit, već da služi za zaštitu policajaca. Potvrdili su i da Marko kod kuće nije ništa spominjao oko premlaćivanja, već je sve ispričao samo prijateljima.

Ostojić: Nisu uporabljena sredstva prisile

Podsjetimo, u 11 sati vrh MUP-a održao je konferenciju za novinare. 'Temeljem svih prikupljenih obavijesti i uvidom u raspoloživu dokumentaciju, utvrđeno je kako su navodi iz novinskog članka neutemeljeni', naglasio je Ostojić na izvanrednoj konferenciji za novinare te dodao da 'nisu potvrđeni ni navodi koji bi ukazivali na prekoračenje ovlasti policijskih službenika koji su postupali prema Marku Azapoviću.

'Niti u jednoj fazi postupanja policije prema Marku Azapoviću nisu uporabljena sredstva prisile pa ni preventivno, niti se žalio na postupanje policijskih službenika prema njemu', naglasio je Ostojić.

Kazao je da učinjenom obdukcijom na tijelu pokojnog Azapovića nisu pronađeni tragovi nasilja te da je patolog utvrdio da je mladić umro prirodnom smrću, usljed 'zastoja srca uzrokovanog poremećajem srčanog ritma'.

Ostojić je naglasio da su izmjene obdukcijskog nalaza moguće jedino ako toksikološki nalaz pokaže da je do srčanog zastoja došlo zbog uzimanja opijata, a da se nikako ne može dogoditi da se naknadno utvrdi da je uzrok smrti bila policijska ili bilo čija druga brutalnost.

Naime, toksikološka obrada traje mjesec dana i nalaz se očekuje tek krajem mjeseca, objasnio je Ostojić.

Novinare je detaljno izvijestio o nalazima MUP-ove unutarnje kontrole koju je u županjsku policiju poslao odmah nakon napisa u medijima. Kontrola je utvrdila da ni u jednoj fazi postupanja policijskih službenika prema preminulom mladiću nije upotrijebljeno ni jedno sredstvo prisile, pa ni preventivno, te da se mladić nije žalio na postupanje policije.

Po nalazu unutarnje kontrole, pokojni Azapović je 28. veljače policiji u Županji prijavio da mu je ukradeno oko 9.000 kuna, da bi dan kasnije povukao prijavu i izjavio da je lažno prijavio kazneno djelo.

Policija ga je 18. ožujka pozvala na obavijesni razgovor, tijekom kojega je, po ministrovim riječima, 'priznao da je počnio više kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu osobe s kojom je u srodstvu'.

Dodao je da je u 17 sati toga dana Azapović i uhićen, da bi dan kasnije bio predan pritvorskom nadzorniku, koji je 'neposrednim opažanjem utvrdio da mladić nema vidljivih ozljeda'.

'I sam Azapović je kazao da nema zdravstvenih tegoba i potpisao da je upoznat sa svojim statusom i pravima', rekao je ministar, dodajući da je mladić ujutro doveden zamjeniku općinskog državnog odvjetnika za mladež u Vukovaru, a nakon ispitivanja pušten na slobodu.

Unutarnja kontrola utvrdila je i da je Azapović 20. ožujka, oko 19 sati, zatražio pregled u hitnoj medicinskoj pomoći u Županji, gdje je liječnik utvrdio da nema vanjskih ozljeda ni tragova nasilja. Nešto iza 20 sati iste večeri, mladića je pregledao liječnik Opće bolnice u Vinkovcima, koji mu je utvrdio lakše tjelesne ozljede, odnosno dva manja hematoma te crvenila na prsištu i koljenima.

Na temelju bolničke prijave i naloga državnog odvjetništva policija je 15. travnja obavila razgovor s Azapovićem koji je, po nalazima MUP-ove unutarnje kontrole, izjavio da se u vinkovačku bolnicu obratio 'samo kako bi kod roditelja umanjio krivnju zbog počinjenih kaznenih djela'.

No, kada je 21. travnja policija zaprimila dojavu Azapovićeva oca da mu sin leži u krevetu i ne daje znakove života, mrtvozornik je utvrdio da na tijelu nema znakova vanjskog povređivanja, a tragove nasilja nije pronašla ni dan kasnije učinjena obdukcija.

Ostojić je istaknuo da je ozbiljna obrada svih činjenica bila 'jedini način da MUP odgovori na konstrukcije i neistine'.

'Kada napravimo grešku, mi to javno priznamo i stegovno kaznimo počinitelja, ali u ovom slučaju je utvrđeno da nije bilo takvih postupanja policije', rekao je Ostojić.  

Liječnički nalaz od 20. ožujka

Markova obitelj sumnjala je da je mladić preminuo od posljedica fizičkog zlostavljanja u županjskoj policiji. Mladić je po dolasku u bolnicu izjavio da su ga policajci pretukli, a u liječničkom nalazu su navedene ozljede poput hematoma na vratu, natučenih rebara, ali i iščašenje te nategnuće cervikalne kralježnice. Rekao je i kako su policajci šamarali, udarali nogom i tjerali da kleči i radi sklekove.

>> Smrt mladog Torcidaša ujedinila navijače diljem Europe: Poruka i u Dortmundu!

Obitelj sumnja u policiju

Markova majka Ana rekla je kako su njenog sina policajci odveli iz kuće predvečer 18. ožujka kako bi s njim obavili obavijesni razgovor vezan u nestanak novca na treningu. Mladić se kući vratio dva dana kasnije, a prijatelji su ga odvezli u vinkovačku bolnicu gdje su mu ustanovljene ozljede, piše Slobodna Dalmacija. Marko je svojoj obitelji prešutio što se dogodilo. Pronašli su ga u krevetu 21. ožujka oko 12:30 sati.

Markov brat Vjekomir kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako mu je teško povjerovati da je njegov brat preminuo zbog krvnog ugruška koji je izašao iz srca i zapeo u suženoj arteriji, kako im je rekao liječnik. 'Želimo da se ustvrdi istina i nećemo odustati. Ovdje su policajci poznati po brutalnosti, nije im prvi put i ne možemo dopustiti da to olako prođe', rekao je Vjekomir Azapović.

Marku odali počast navijači diljem svijeta

Marku su počast odali nogometni navijači diljem svijeta pa su se tako transparenti s njegovim imenom mogli vidjeti na utakmicama Benfice, Borussije, Eintrachta, Ovieda, Nurnberga, St. Ettennea, Levskog, Lokomotiva, Čelika, Zaragoze, Duisburga, Frankfurta... Facebook stranica RIP Marko Azapović do danas ujutro brojila je više od 14.000 članova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene