Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tužna priča

Obitelj ne može do tijela mladog Hrvata koji je poginuo u Kanadi, dobili smo odgovor iz Ministarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo pisali o tragičnoj sudbini mladog Hrvata iz Koprivnice, koji je poginuo u Kanadi, i poslali upit nadležnim službama, dobili smo odgovor Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Branimir Poljak (29) poginuo je prije tjedan dana u Kanadi, a obitelj nikako ne može do njegova tijela zbog financijskih razloga.

Pročitajte i ovo Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta"

Branimirova sestra Tanja za Dnevnik.hr je rekla kako je obitelj za pomoć tražila Ministarstvo vanjskih poslova, Državni ured za Hrvate izvan RH, službu za međunarodnu pravnu pomoć te kako su im svi 'samo davali neke brojeve'.

Nakon upita kojeg smo poslali nadležnom Ministarstvu, tijekom dana smo dobili i njihov odgovor kojeg donosimo u cijelosti.

Mladi Hrvat poginuo u Kanadi, njegovi najmiliji ne mogu do tijela

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u kontaktu je s obitelji i prijateljima poginulog hrvatskog državljanina od trenutka zaprimanja informacije, kada je o nesretnom događaju Veleposlanstvo RH u Kanadi kontaktiralo lokalnu policiju, mrtvozornika i tvrtku za koju je radio hrvatski državljanin. Radi lakše i brže komunikacije kontakt podaci su proslijeđeni obitelji. Naknadno su uspostavljeni i kontakti s hrvatskom zajednicom u Kanadi. Veleposlanstvo je osiguralo i odvjetnika koji je pristao bez naknade pomoći obitelji oko prikupljanja potrebne dokumentacije i mogućnosti preuzimanja posmrtnih ostataka. U međuvremenu je i sama obitelj poginulog stupila u direktan kontakt s mrtvozornicom, kako bi osobno, a sukladno zakonima zemlje primateljice, dogovorili daljnje postupke.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je servis građanima i čini sve kako bi što brže i konkretnije pomoglo obiteljima hrvatskih državljana. Ipak treba imati na umu da se konzularni poslovi obavljaju sukladno međunarodnim ugovorima i zakonodavstvu zemlje primateljice.'

Poslali smo upit kanadskoj bolnici u kojoj je preminuo 29-godišnji Branimir i do objave ovog teksta nismo dobili odgovor. Podsjećamo, Branimir Poljak iz Koprivnice u svibnju 2014. godine otišao je raditi na farmu svinja u kanadsku pokrajinu Manitoba.

No, proteklog vikenda Branimirova obitelj prima informaciju kako je on mrtav. Ovu tužnu vijest javio im je njegov prijatelj koji im je ujedno dao i kontakt bolnice u koju je stradali dovezen.

U 4 sata ujutro obitelj je nazvala bolnicu i dobila informaciju o Branimirovoj smrti. No, pet sati nakon toga, u 9 sati ujutro, na vrata im zvoni hrvatska policija i priopćuje kako je Branimir u bolnici na aparatima. Pripadnici policije pitaju obitelj želi li donirati njegove organe.

'Koliko smo upućeni, srce je još uvijek radilo kad su ga skinuli s aparata bez da su nas kontaktirali', u telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr rekla je Branimirova sestra Tanja te dodala kako tijelo nitko nije identificirao ni vidio.

Tanja nam je rekla kako zbog financijskih razloga obitelj nije u mogućnosti otputovati po tijelo pa su im iz Kanade predložili da tijelo kremiraju i stave u tamošnju zajedničku grobnicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene