Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravljena delikatesa

Obitelj iz Hrvatske treći europski prerađivači puževa mesa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nas tradicionalnu, no pomalo zaboravljenu delikatesu - puževe, obitelj Cvjetković iz Rukavca iznad Opatije pretvorila je u pravi biznis. Najveći su Hrvatski i treći europski prerađivači puževa mesa.

Zaposlili su 109 kooperanata uzgajivača, a za ozbiljniji proboj u inozemstvo trebali bi ih pronaći barem još toliko. Sadašnja proizvodnja, naime, jedva zadovoljava domaće tržište. Sve je počelo kao eksperiment, a pretvorilo se u ozbiljan posao.

Pročitajte i ovo Krave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 proizvođači u čudu Umjesto janjetine s ličkih, jedemo onu s tuđih pašnjaka: Zašto domaći farmeri usred sezone nemaju kome prodati meso Slika nije dostupna Važnost domaćih životinja Predsjednica posjetila uzgajivače konja u Krapini: Županijska udruga ima više od 100 članova i 350 do 500 konja

'Da idemo nešto probati, da s tim nekim novom zanimacijom malo poboljšamo i dohodak', rekla je Alma Cvjetković. To je bilo 90-tih, a samo su prošle godine preradili 17 tona puževa.

'Mi imamo momentalno 109 kooperanata koji još nisu svi došli u fazu da nam isporučuju proizvode', rekla je Alma. Do prve berbe, naime treba proći oko dvije i pol godine. No cilj je jasan - izvoz. Upiti iz inozemstva već postoje, no nedostaje sirovine.

'Naše bi potrebe za sada zadovoljile nekakvih 50 do 60 tona živih puževa da bi mogli pametno i suvereno nastupiti na vanjskim tržištima', rekla je Anđela Cvjetković Šumar. Zbog toga su uvijek u potrazi za novim vrijednim uzgajivačima kojima uz siguran otkup nude i svu logističku i stručnu podršku.

'Treba kooperant da bude strpljiv, da radi, savjesno da radi. Nije mukotrpno, nije svakodnevno nego kažem savjesno', rekla je Alma. Posebno su ponosni na mnogobrojne jedinstvene proizvode kojima ovu zaboravljenu namirnicu pomalo vraćaju u domaće kuhinje.

'Otišli smo u stvari kreirati jednu paletu proizvoda da bismo ugodili samim kupcima i naviknuli ih na ovakvu jednu neobičnu namirnicu', rekla je Anđela. Salame, kobasice i paštete od puževa tako su pronašle svoj put do velikih trgovačkih lanaca, ali i mnogobrojnih restorana većinom u Istri i Dalmaciji. A i dalje čekaju nove kooperante.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene