Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odana počast

Obilježeno stradavanje žena na zagrebačkome Općinskom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je vijenac na zagrebačkome Općinskom građanskom sudu u spomen na prije 13 godina tragično preminule sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i stranku u brakorazvodnoj parnici Gordanu Oraškić.

Na ročištu brakorazvodne parnice suprug Gordane Oraškić ne mireći se s njezinom namjerom prekinuo je živote triju nevinih žena, jednu teško ranio. Minutom šutnje odana je počast ubijenim ženama i zapaljene su svijeće ispred sudnice gdje se tada dogodio zločin. Sudnica je pretvorena u spomen-sobu u kojoj se potpredsjednica Opačić upisala u spomen-knjigu.

Potpredsjednica vlade i ministrica Milanka Opačić kazala je kako smo se okupili da odamo počast ženama koje su poginule jer su radile svoj posao i borile se protiv zlostavljača i nasilnika. Napredovali smo u odnosu na vrijeme prije 20 godina, jer danas možemo vrlo otvoreno govoriti da je najveći broj stradalih žena zlostavljan u braku i vlastitoj obitelji, ali i na radnom mjestu gdje se bore protiv nasilnika i zlostavljača, istaknula je Opačić.

>> Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Tužno sjećanje na ubijene

Po njezinim riječima važno je da se u škole uvodi predmet za odgoj djece za nenasilno rješavanje sukoba, jer, nažalost, djeca koja trpe nasilje u obitelji i kad postanu odrasli isti obrazac primjenjuju na vlastite supruge i djecu. Naš je temeljni zadatak da prekinemo taj krug i utječemo na najmlađe, a protiv toga da odrasli probleme rješavaju nasiljem možemo se boriti mjerama pravosuđa i policije, ali i psihosocijalnim tretmanima.

Dodala je da se u nekim sredinama stanje popravlja, ali u nekima još uvijek ima velik broj nasilnika i velik je broj žena u opasnosti od stradavanja u vlastitoj obitelji. Stoga ćemo, poručila je Opačić, i dalje s nevladinim sektorom jačati mehanizme kako bismo što više žena zaštitili od nasilnika.

>> Unatoč zakonima nasilje nad ženama je u porastu

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao je kako se pravi civilizacijski nivo svakog društva mjeri odnosom i ponašanjem društva prema najnezaštićenijim i najslabijim članovima, a to su najčešće djeca i žene. Podaci koji se ovih dana pojavljuju o nasilju u i izvan obitelji, u kojima su žrtve žena i djeca, neminovno pokazuju da imamo još puno posla. Nismo u tome sami, to je trend koji postoji i u Europi i svijetu, ali mislim da znamo kako ćemo to rješavati, dodao je.

Danas je Dan borbe protiv nasilja nad ženama i dobio je svoje obilježje zbog tragičnog događaja koji se dogodio na sudu i u njemu su smrtno stradale tri žene, a jedna je teško ranjena, podsjetio je, uz ostalo, Hrvatin i poručio da sudovi moraju biti mjesto sigurnosti i pravde. Toga dana to nisu bili, upozorio je napominjući kako podaci o stanju sigurnosti pokazuju da i nadalje moramo biti iznimno oprezni. Na sigurnosti mora raditi čitavo društvo i bez vjere u sudstvo nećemo moći puno napraviti, iako radimo puno, pošteno i nepristrano, istaknuo je Hrvatin.

Odavanju počasti bili su nazočni članovi obitelji stradalih, pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova Mila Jelavić i Višnja Ljubičić, predstavnici udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava i prava žena, te teško ranjena u tom tragičnom slučaju zapisničarka Stanka Cvetković. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom" Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene