Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabri pothvat

Prošle su 32 godine: Borović je već izgubio nadu i htio iskočiti iz aviona kojemu je ponestajalo goriva kada je uočio bljesak

MIG-21
MIG-21 Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Obilježeno 32 godine od preleta Danijela Borovića MIG-om 21, pilot se prisjetio kako je povijesni događaj izgledao.

Obilaskom napuštenog podzemnog vojnog aerodroma u Željavi, svetom misom, odavanjem počasti poginulim braniteljima te svečanom akademijom u Korenici su u subotu obilježene 32 godine otkako je preletom Danijela Borovića Hrvatska dobila prvi MIG-21.

MIG-21 Danijel Borović Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

Izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane Željko Živanović rekao je na svečanoj akademiji da je MIG-21 bio san za sve koji su se borili protiv velikosrpske agresije, te podsjetio da je Borović noćni prelet izveo tijekom vrlo nepovoljnih okolnosti zbog čega mu je preostalo da se pouzda u letačko iskustvo ne bi li u Puli sletio na neosvijetljenu pistu.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak?

Umirovljeni pukovnik Borović podsjetio je da su piloti hrvatske nacionalnosti bili praćeni dodatno nakon što je u Austriju preletio Rudolf Perešin i da je trebalo čekati pogodan trenutak kako bi se izvuklo iz tadašnje Jugoslavenske narodne armije, a tako osigurati i prvi hrvatski borbeni zrakoplov s obzirom da onaj s kojim je Perišin nije predan Hrvatskoj.

Nakon pomnih i tajnih priprema i čekanja prilika se ukazala 4. veljače 1992. godine, kada je Borović dobio noćnu smjenu.

Plan je bio da sleti u Puli u 17:20 sati, no nije ni poletio do 17:33 sati kada se već smračilo i naoblačilo. To je njegovo slijetanje na pulsku neosvijetljenu pistu dodatno zakompliciralo i Borović je već bio izgubio nadu te planirao iskočiti iz zrakoplova kojemu je ponestajalo goriva kada je uočio bljesak - signal s piste.

"Spuštao sam se, osjetio da nema propadanja i kotrljanje kotača. Nisam se niti raskopčao, već su me vukli iz aviona i čestitali", prisjetio se umirovljeni pukovnik Borović.

Pročitajte i ovo Snimke Dragane Miletić koje je objavio Nacionale Afera kokain trese Kosovo VIDEO Skandal u susjedstvu! Potpredsjednica općine snimljena kako se drogira: "Tjerali su me i prijetili mi"

Prelet je planirao sa suprugom Snježanom koja je bila s djetetom u njihovom domu u Bihaću. Opisala je svoj neizvjestan i opasan višednevni put preko neprijateljskog teritorija i s nepoznatim vozačima i suvozačima iz Bihaća, preko Posušja, Splita do Zagreba kada se susrela sa suprugom.

"Dobili smo dva sata fore da se izvučemo iz Bihaća i da nastavimo svojim putem - Danijel je krenuo na let, a Vanja i ja u nepoznato“, rekla je Borović.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin"

Načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač izrazio je želju prema Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu da se vrati na Željavu jednog od MIG-ova 21, nakon što budu rashodovani dolaskom Rafala.

Program su organizirali Općina Plitvička jezera i Udruga branitelja Domovinskog rata općine Plitvička jezera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene