Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položeni vijenci

Obilježena 21. obljetnica stradanja Lovasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa u središtu Lovasa te spomen obilježja mjesta masovne grobnice na mjesnom groblju, obilježena je 21. obljetnica stradanja toga srijemskog mjesta u Domovinskom ratu, kojega su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe okupirale 10. listopada 1991. godine.

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, izaslanstva općinskih vlasti Lovasa, Vukovarsko-srijemske županije, stradalničkih i braniteljskih udruga. U agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba te za vrijeme okupacije Lovasa ubijeno je i poginulo 87 mještana, koji su činili 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovništva Lovasa.

>> Sjećanje na Lovas: 'Jedan od četnika gurnuo je dečka na minu'

Tijekom srpske agresije i okupacije, svoje domove morao je prisilno napustiti 1341 Lovašanin hrvatske nacionalnosti. Posebice okrutan zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada je u minsko polje na ulazu u Lovas nasilno potjeran 51 lovaski Hrvat, od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno.

Zbog zločina počinjenih u Lovasu 1991. godine, na Višem sudu u Beogradu od 2008. godine sudilo se četrnaestorici pripadnika bivše JNA, srpskih paravojnih postrojbi i lokalne okupacijske vlasti.  Sudsko vijeće u lipnju ove godine osudilo je prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slike žrtava pokolja u Lovasu (Foto: Dnevnik.hr) Iznesene završne riječi Suđenje za pokolj Hrvata u Lovasu: "Neke obitelji zbog dugotrajnog postupka neće dočekati pravdu" Ilustracija (Foto: AFP) Suđenje za ratne zločine Mjeseci terora: Hrvati su nosili bijele trake oko ruke, fizički su zlostavljani, prisiljavani na sakupljanje leševa sunarodnjaka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene