Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na žrtve

Obilježena 17. godišnjica stradanja Škabrnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracijskim skupom u središtu mjesta, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pokraj spomen-obilježja masovne grobnice i glavnoga križa na mjesnome groblju te misom u mjesnoj crkvi danas je u Škabrnji obilježena 17. godišnjica stradanja tog mjesta.

Postrojbe Jugoslavenske vojske potpomognute srpskim paravojnim postrojbama 18. studenoga 1991. godine napale su Škabrnju i nakon slomljenog otpora branitelja zaposjele mjesto. Toga su dana okrutno ubijena 43 civila i branitelja. Broj škabrnjskih žrtava tijekom višegodišnje okupacije povećao se na 80, a još je šestero mještana nakon rata poginulo u eksplozijama mina koje su iza sebe ostavili agresori.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 2 32. obljetnica Tragedija grada heroja u brojkama: Vukovar je pod opsadom bio tri mjeseca, na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila U Škabrinji se obilježava tužna obljetnica ratnih stradanja - 1 Tužan dan Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu

Vijence su pokraj spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položila mnogobrojna izaslanstva. U ime Ureda predsjednika Republike izaslanstvo je vodio brigadir Mladen Fuzul, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, a u ime premijera i Vlade ministar Božidar Kalmeta. Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Zadarske županije, grada Zadra, mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva općina i gradova Zadarske županije te ostalih krajeva Hrvatske.

Na komemoracijskome skupu postavljene su fotografije 86 ubijenih Škabrnjana, a okupljenima su govorili predstavnici Sabora, Vlade, Zadarske županije i drugi.

Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak tom je prigodom rekao kako se i danas sjećamo trenutaka boli u Škabrnji 1991., kada on kao ministar unutarnjih poslova nije mogao pružiti pomoć. 'No, bili smo svijesni da Hrvate nitko i nikada nije i neće moći pokoriti', istaknuo je, dodajući kako patnju Škabrnje moramo doživljavati kao patnju cijeloga hrvatskog naroda.

Također je rekao kako se tu danas nisu okupili da bi uputili poruke mržnje. 'Mi ne mrzimo, ali pamtimo da je srpska vojska ovdje počinila jedan od najtežih ratnih zločina. Taj masakr nećemo zaboraviti, kao što nećemo zaboraviti ni 15 000 drugih koji su ugradili svoje živote u temelje samostalne Hrvatske', rekao je Jarnjak.

Upozorio je da mnoge počinitelje škabrnjskog zločina nije stigla ruka pravde, ali je izrazio uvjerenje da će ih stići kazna.

Jarnjak se osvrnuo i na nedavne izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji su 'Oluju' označili kao zločin i zatražili ispriku od Hrvatske. 'To je ozbiljno upozorenje da tim ljudima ništa nije jasno, ili im ništa nije sveto. Bit će da je jedno i drugo', izjavio je Jarnjak.

Ministar Božidar Kalmeta je rekao da svaki njegov dolazak u Škabrnju uvijek vraća slike iz 1991. godine. 'Ovdje su ubili nevine i nenaoružane ljude samo zato što nisu htjeli otići iz svojih kuća. To je bio prestrašan zločin koji nikad neće zaboraviti ni ova Vlada ni sve buduće vlade', istaknuo je Kalmeta.

Poručio je kako ne treba živjeti samo u prošlosti. 'Žrtve neće biti zaboravljene, ali moramo živjeti sadašnjost radi budućnosti. Prošlost nam ne smije biti grč i ne smijemo nikoga mrziti, a trebamo se okrenuti razvoju. Škabrnja će dobiti novu športsku dvoranu, vodu, sadržaje za mlade i za starije. Time ćemo se najbolje odužiti onima koji su život dali', istaknuo je Kalmeta.

Ratni zapovjednik samostalnoga škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić istaknuo je da su škabrnjski branitelji i mještani prije 17 godina pokazali ponos i uzvišenost te kako se brani i voli domovina. 

Okupljenima su govorili i zadarski župan Stipe Zrilić te predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata u Zadarskoj županiji Ante Martinac. U programu obilježavanja 17. godišnjice stradanja Škabrnje sudjelovalo je i oko 200 hrvatskih ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji iz Osijeka.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene