Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva žrtva Domovinskog rata.

Obilježava se 26. obljetnica akcije ''Plitvice'' i pogibija Josipa Jovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Plitvicama će se, uz nazočnost državnoga vrha, svečano obilježiti 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine kao prva žrtva Domovinskog rata.

Vijence kod spomen-obilježja položit će i obratiti se nazočnima sudionik akcije Stjepan Cifrek, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, te drugi dužnosnici.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković na Plitvicama Plitvička Jezera Premijer Plenković na Plitvicama: "Obilježavamo 30. godina pogibije Josipa Jovića, jednog od brojnih hrvatskih redarstvenika i branitelja koji su u Domovinskom ratu dali sve za hrvatsku slobodu" Slika nije dostupna Državni vrh na Plitvicama Obljetnica Krvavog Uskrsa: "Zadaća stvaranja države nije završena njenom obranom i oslobođenjem"

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje.

U akciji, izvedenoj u dva dijela, sudjelovala je Jedinica za posebne namjene Rakitje i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u Nacionalni park.

U ranim jutarnjim satima jake snage MUP-a krenule su glavnom prometnicom prema Hotelu Jezero, no, kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede su napali pobunjenici.

Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubok snijeg i gusta magla otežavali su proboj policajaca. Pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje, a devet policajaca je ranjeno.

Pobunjenici su zapucali na Jovića iz pošte. Iako je nosio pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Preminuo je prije dolaska u bolnicu. Josip Jović prva je žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik koji je dao život u borbi za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Taj događaj u novijoj hrvatskoj povijesti ostao je zabilježen kao „Krvavi Uskrs 1991“. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene