Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sjećanje na poginule

Obilježena 20. obljetnica pokolja u Škabrnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škabrnja se prisjetila svojih žrtava, pogubljenih i poginulih mještana i branitelja u velikosrpskoj agresiji koja je na to ravnokotarsko selo počela prije 20 godina u rano jutro u ponedjeljak, 18. studenoga 1991.

Škabrnjani su se s tugom sjetili jutra kad su pripadnici okupatorske JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića, slomili otpor slabo naoružanih hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Dok je trajao topnički napad, Škabrnju su napali tenkovi i oklopna vozila iz dvaju smjerova: Biljana i Zemunika Gornjeg. Nakon topničkog napada postrojbe JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u selo uništavajući kuće, gospodarske objekte, crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa iz neposredne blizine hitcima iz vatrenog oružja, tupim predmetima, udarcima po glavi i hladnim oružjem.

Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idući dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u 'Oluji' 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Obilježavanje 20. godišnjice stradanja Škabrnje počinje večeras u OŠ 'Vladimira Nazora'. Prigodnim skupom pod nazivom 'Zajedno kroz sjećanja' na kojem će sudjelovati predsjednik zadarske HVIDRA-e i vukovarski branitelj Ivica Arbanas i zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić. Nakon skupa bit će otvorena izložbe instalacija Zlatka Franića 'Svitlo hrvatskog križa'. Sutra će u toj školi biti predstavljena zbirka domoljubne poezije 'Zajedno kroz sjećanja' mlade škabrnjske pjesnikinje Katarine Pavičić.

Obilježavanju obljetnice pokolja trebao je prisustvovati i predsjednik RH Ivo Josipović, no iz njegova je ureda stiglo priopćenje kako zbog loših vremenskih uvjeta neće moći stići iz Vukovara u Škabrnju.

Zadarsko Županijsko državno odvjetništvo 1995. podignulo je optužnicu na temelju koje je do danas pravomoćno osuđeno 17 počinitelja zločina u Škabrnji, većina na zatvorske kazne od po 20 godina, dvojica na 10 godina, a među njima samo jedna nije osuđena u odsutnosti - Zorana Banić - osuđena na šest godina. Banić, medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg, u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, uhićena je u Švicarskoj 2001. te izručena Hrvatskoj. Na prvom suđenju bila je osuđena na 13 godina zatvora, na ponovljenu na 10, a Vrhovni sud smanjio joj je kaznu na šest godina koju je i izdržala.


Na zadarskom županijskom sudu u obnovljenu postupku sudi se Renatu Petrovu koji je također u odsutnosti bio osuđen na 20 godina. Hrvat podrijetlom s otoka Ugljana, živio je u Benkovcu i tijekom rata odjenuo je odoru Martićeve milicije. Petrov je proljetos uhićen u Dueseldorfu te je iskoristio pravo na obnovu postupka .

Zbog zločina u Škabrnji vođeno je više kaznenih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Milan Babić, kao predsjednik tzv. srpske krajinske oblasti, bio je osuđen na 11 godina zatvora. Milan Martić, načelnik kninske milicije, sekretar unutarnjih poslova i ministar obrane i unutarnjih poslova tzv. srpske krajinske oblasti te predsjednik te samozvane tvorevine izdržava kaznu od 35 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene