Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama vodi s 4 boda prednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokrat Barack Obama vodi s 4 boda prednosti pred republikancem Johnom McCainom u američkom predsjedničkoj utrci, pokazalo je u subotu istraživanje javnoga mišljenja Reuters/C-SPAN/Zogby.

Obama vodi ispred McCaina s 48 prema 44 posto među vjerojatnim američkim biračima u četverodnevnom praćenju mišljenja ispitanika koje ima marginu pogreške od 2,9 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama povećava prednost pred McCainom, nacionalno i u ključnim državama Slika nije dostupna Obama ispred McCaina u 11 nacionalnih anketa

Voditelj agencije za ispitivanje javnoga mišljenja John Zogby kazao je kako, mada je ukupno Obamino vodstvo ostalo relativno stabilno između 2 i 6 bodova u proteklih 12 dana otkako je anketa započeta, najnovije brojke pokazuju promjenu u korist McCaina nakon predsjedničke debate održane u srijedu.

'Danas smo imali prve pokazatelje nakon debate i postoji jasna indikacija da McCain napreduje', rekao je Zogby.

Dodao je kako izgleda da se učvršćuje potpora za McCaina među biračima republikancima.

McCaina je u istraživanju podržalo 91 posto republikanaca dok je Obama pridobio potporu samo 88 posto demokrata. Obama, međutim, još uvijek ima 16-postotnu prednost među neovisnim biračima za koje mnogi analitičari očekuju da će biti odlučujući čimbenik na predsjedničkim izborima 4. studenoga.

'Ukoliko (McCain) zadrži svoju prednost kod republikanaca ostat će u utrci. Ali, morat će povećati svoj udio neovisnih', rekao je Zogby.

Obama (47) je povećao svoje vodstvo zadnjih tjedana usred globalne financijske krize, a birači mu stalno daju višu ocjenu u području upravljanja gospodarstvom.

McCain (72) sada vodi u potpori pred svojim konkurentom u samo jednoj dobnoj skupini onoj od 35 do 49 godina dok Obama ima prednost praktički u svim drugim uključujući i najstarije birače.

Zogby smatra da je to utjecaj gospodarskih pitanja na one koji se bliže mirovini ili su umirovljeni.

Istraživanje je provedeno od prošle subote do utorka na 1.210 vjerojatnih birača na predsjedničkim izborima. U ovom tipu istraživanja najnoviji dnevni rezultat se dodaje dok se najstariji odbacuje kako bi se pratile promjene stava prema kandidatima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene