449653
449653
449653
449653
449653

'PROKLAMACIJA 7643' Izvanredno stanje u SAD-u na snazi i 16. godinu za redom

  • , 10.09.2016., 07:51
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Obama prodružio je Bushovu „Proklamaciju 7463“ za još jednu, šesnaestu po redu godinu, te tako produžio nacionalno izvanredno stanje za još godinu dana.

 
 
 
 
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)

Izvanredno stanje na nacionalnoj razini, koje je američki predsjednik George W. Bush proglasio tri dana nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine, bit će produženo do kraja predsjedničkog mandata Baracka Obame.

Predsjednik Obama prodružio je Bushovu „Proklamaciju 7463“ za još jednu, šesnaestu po redu godinu, koja mu daje široke ovlasti u organizaciji vojske, prenosi Usa Today.

Jedna od njih je i mogućnost pozivanja nacionalne garde i njihovog premještanja u prekooceanske zemlje. Prema izvješću Pentagona, do prošlog je tjedna na temelju prava i mogućnosti osiguranih u spomenutoj proklamaciji pozvano 16 345 pripadnika garde.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je kako bi svoje predsjedničke ovlasti koristio u svrhu izmjene vrhovnih generala, od kojih bi tražio savjete u vezi Islamske države.

Stanje nacionalnog izvanrednog stanja ističe nakon godinu dana, ako predsjednik prethodno ne kontaktira i Kongres i zatraži obnovu stanja za još godinu dana, što je i predsjednik Obama učinio prošlog tjedna.

Kongres je također obavezan sastati se svakih šest mjeseci kako bi razmotrio je li potrebno ukinuti proglašeno izvanredno stanje, što se u 40 godina, koliko je na snazi američki Zakon o izvanrednom stanju nije dogodilo nijednom.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se