Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zeleno svjetlo

Obama dobio podršku Kongresa za borbu protiv džihadista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom plan je odobrio u rekordnom vremenu.

Plan američkog predsjednika Baracka Obame oko naoružavanja sirijskih pobunjenika dobio je zeleno svjetlo u američkom Kongresu u srijedu, dok se u Iraku vojska potpomognuta američkim zračnim napadima borila s džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uz nju sam' Barack Obama najavio da će poduprijeti Clinton Slika nije dostupna Neće biti jeftino ZATVARA SE 'ZATVOR KOJI SVIJET OSUĐUJE' Osumnjičenici za terorizam bit će premješteni

Predstavnički dom kojim prevladavaju republikanci odobrio je u rekordnom vremenu plan opremanja i uvježbavanja umjerenih sirijskih pobunjeničkih skupina koje bi trebale povesti kopnenu ofenzivu na IS u Siriji. Taj plan, prvi dio strategije koju je prošlog tjedna predstavio Barack Obama, Senat bi trebao definitivno usvojiti do petka.

'Mnogi se žale na SAD, ali kad trebaju pomoć, koga zovu? Zovu nas!'

Kongres se sprema dopustiti Baracku Obami da pokrene ambiciozni plan pomoći sirijskim pobunjenicima, gotovo četiri mjeseca nakon što je predsjednik obećao značajnije podržati sirijsku oporbu u govoru na vojnoj akademiji West Point.

No, američki predsjednik, koji je u srijedu posjetio glavni stožer središnjeg Zapovjedništva za Bliski istok i Središnju Aziju, sa sjedištem u Tampi na Floridi, ponovio je da neće poslati američke vojnike u borbu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani, u razgovoru za američku tv postaju NBC, izrazio je sumnju u mogućnost da SAD pobijedi IS bez boraca na tlu.

Brutalni islamisti zaprijetili američkom predsjedniku i Bijeloj kući - I to kako!

Na terenu su se iračke elitne postrojbe u srijedu već drugi dan borile protiv džihadista na manje od 50 km od Bagdada, u sektoru Fadhilija.

Američki borbeni zrakoplovi napali su tri mete IS-a južno od glavnog grada Iraka, usmrtivši najmanje četiri džihadista, po vojsci i plemenskim vođama.

Irački borci 'borili su se do usred noći ali nisu uspjeli prodor', kazao je šef plemena Džanabi, ističući da pripadaju 'Zlatnoj brigadi', koja je poznata kao jedna od najboljih postrojbi u zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene