Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska potrošnja

O uštedama treba razmišljati prije dolaska računa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi zimski dani su počeli, temperatura je pala, domovi se naveliko griju, a često i previše.

O uštedama na koje bi građani mogli paziti razgovarali smo s energetskim stručnjacima, a oni kažu da se može uštedjeti gotovo trećina. I dok je vani temperatura na minimumu, grijanje u stanovima je na maksimumu. Većina termostate za hladnih dana voli pojačati na najjače.

Pročitajte i ovo Plesom protiv zime - 1 Alternativan način Nevjerojatna inovacija noćnog kluba: Toplinu plesača s podija koriste za grijanje, objasnili i kako Ilustracija Razmaženi i cendravi "Prestanite kukati, ako vam je zima, obucite džemper": Političar naribao građane kao malu djecu

>> Sezona grijanja kuca na vrata: Jesmo li spremni?

Stručnjaci će ovakvim metodama reći ne. Idealno je da je u svakoj prostoriji doma temperatura različita. 21 stupanj u dnevnom boravku, oko 24 u kupaonici, 15 u hodniku i 18 u spavaćoj sobi. 'Možemo uštedjeti na grijanju do čak 30 posto, tako istraživanja pokazuju, ali za to da bi mogli regulirati temperaturu u pojedinim prostorijama potrebno je ugraditi termostatske ventile na svaki radijator', objasnila nam je Marija Mikločević, energetski savjetnik EE Info centra.

Računi manji uz više truda i manje trikove

I o izlasku iz stana treba voditi računa. 'Dovoljno je recimo namjestiti nekih 16 stupnjeva, jer nije dobro da se prostor do kraja rashladi, jer kad se vratimo kući, bit će nam hladno', dodala je Mikločević. Računi bi tako trebali biti manji te uz više truda i male trikove, ne samo oni za grijanje, a primjera je i previše. 'Današnje perilice imaju brojne programe i trebali bi izabirati program s najnižom temperaturom koja je dovoljna da opere kvalitetno', ističe Mikločević te dodaje kako bi trebalo kupovati kućanske aparate s energetskim razredima A i A+. 'Kapacitet treba prilagoditi potrebama obitelji, nije svejedno da li je kućanstvo jedna osoba ili četiri', zaključila je Mikločević. Nažalost, većina o uštedama razmišlja tek kada računi stignu na naplatu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene