Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milinović poručio

'O Medikolu pitajte one koji vode istragu, a ne mene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvarajući pet milijuna kuna vrijedan odjel u splitskom KBC-u, ministar zdravstva Darko Milinović nije mogao izbjeći pitanja o aferi Medikol. Prije mjesec dana odjeknula je vijest o pogodovanju privatnoj poliklinici. Zanimalo nas gdje je istraga stala.

Još prije mjesec dana Medikol u fokusu javnosti. Ta privatna poliklinika imala je jedina prava na skupa PET/CE snimanja koja nisu obavljale ni državne bolnice. U opravdanju je li se pogodovalo privatnom biznisu, u medijima su se redali bivši i sadašnji zdravstveni dužnosnici, neki i u USKOK-u. A onda zatišje.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

'To bi pitanje morali uputiti onima koji provode istragu, a ne meni', ističe ministar zdravstva Darko Milinović. USKOK poručuje da istraga traje. U međuvremenu nastupaju promjene. 'Oformljene su zapravo tri radne skupine, odnosno povjerenstva koji su izradili tehnničke specifikacije za nabavku PET/CT-a što bi značilo ako se javna nabava provede da će onda ipak i u javni sustav doći PET/CT', objašnjava Ranka Padovan Štern iz KBC-a Zagreb.

Slučaj Maškarin

O aferi se naveliko raspravljalo među strukom. Ranka Padovan Štern među prvima je istupila s mišljenjem da državne bolnice u ovom slučaju moraju imati prioritet. Ako se isplati privatniku, državi bi se i više. 'Oni moraju postojati i neka postoje, ali nikako kao jedini i kao monopolisti', kaže Štern.

Osim Medikola, zdravstvo potresa i slučaj Maškarin. Mladić koji je zbog pogreške liječnika završio kao invalid još se mora po sudovima boriti za odštetu. Nije mu isplaćena odšteta od 13 milijuna kuna koliko je tražio. Bolnica nudi dva i pol milijuna. 'Na prijedlog državnog odvjetništva klinički bolnički centar je ponudio odštetu od dva i pol milijuna kuna. Jučer sam i ja čuo da su odbili, dakle, slijedi daljnji sudski postupak', zaključuje Milinović.

I tako već pet godina, a Maškarina nitko ne pita odakle mu novac za rehabilitaciju i potrebna ortopedska pomagala. Zaštita pacijenata u Hrvatskoj, očito, još je daleko od europske prakse na koju se tako često pozivamo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene