Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Odluku će donijeti vlade

O dogovoru Pusić-Erjavec Sabor neće raspravljati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor koji su sinoć u Otočcu ob Krki postigli Vesna Pusić i Karl Erjavec, a kojim se predlaže rješenje pitanja Ljubljanske banke, ne bi trebao biti predmetom rasprave u parlamentima dviju zemalja, osim ako se ne dogovore drugačije.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako dogovor sa Slovenijom oko Ljubljanske banke, ako se sa slovenskom stranom drugačije ne dogovori, ne zahtijeva raspravu u Hrvatskom saboru, istaknuvši da se o sinoć postignutom dogovoru prvo moraju očitovati hrvatska i slovenska vlada.

"O tome se ne mora raspravljati u Saboru ako se tako ne dogovori sa slovenskom stranom. Međutim, kad jedanput slovenska strana zauzme svoj stav, kad se postigne dogovor, onda apsolutno stojim na raspolaganju da dam punu informaciju svima, ali prvo treba napraviti ovaj posao koji je preduvjet", kazala je Pusić novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napušta Janšinu koaliciju Erjavec umjereni optimist, očekuje i dodatni susret s Pusić Slika nije dostupna Ocjena slovenskog Dela 'Zadnja partija u diplomatskom pokeru oko Ljubljanske banke'

>> Janša: Hrvatska u EU naš je interes; Milanović: Ova priča nas je skupo koštala!

"U ovom trenutku imamo nešto oko čega se slovenski ministar i hrvatska ministrica slažu kao o mogućem dobrom rješenju. 'Ajmo sad vidjeti da li su to stvarno stavovi Slovenije i Hrvatske, i kad dođemo do toga onda ćemo dalje", dodala je.

Upitana je li Vlada pristala na dogovor koji je jučer postigla sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, rekla je kako je na premijeru Zoranu Milanoviću da odgovori na to pitanje.

Istaknula je da je s Milanovićem kontaktirala cijelo vrijeme, te da on sudjeluje i obaviješten je o svemu što se događa. "A kakvo je njegovo mišljenje o tome i kada će prezentirati odluku, a u ovom trenutku se konzultira sa svim članovima Vlade, to je zaista na njemu", kazala je Pusić.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac novinarima je rekao kako vjeruje da će Odbor u ponedjeljak dobiti potpunu informaciju o tome što je dogovarano s Erjavcem te što hrvatska Vlada misli napraviti u odnosima sa Slovenijom po pitanju Ljubljanske banke.

"To je još uvijek u fazi u kojoj Vlada mora napraviti ono što je njezin posao, a mi ćemo u ponedjeljak imati Odbor za vanjsku politiku na kojem je predviđeno da ministrica govori o politici u regiji", kazao je. Istaknuo je kako će odbor, iako ne postoji ustavna obveza da Sabor raspravi takva pitanja, u tome sigurno sudjelovati i reći svoje mišljenje.

Jandroković: Sve se odvija prema očekivanjima, HDZ ne želi otežavati situaciju

HDZ-ov zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je kako činjenica da su ministri vanjskih poslova došli do određenog rješenja pokazuje da se sve odvija prema očekivanjima.

Oboje, dodao je, kažu da s tim rješenjem moraju upoznati svoje vlade, a posebno indikativnim smatra izjavu Vesne Pusić kako preuzima odgovornost za usuglašeno rješenje te da očekuje da će tu odgovornost preuzeti i premijer Milanović.

"Mi u ovom trenutku ne znamo sadržaj, ali vidimo da se stvari odvijaju onako kako je bilo za očekivati s obzirom na vrstu pregovora koji se vode", kazao je Jandroković. Istaknuo je kako HDZ ne želi otežavati situaciju Vladi, da to pokazuje i današnji nastup u Saboru, već, ako je moguće, pomoći u rješavanju tog pitanja.

"Želimo i ratifikaciju hrvatskog ugovora u slovenskom parlamentu, ali i pravedno rješenje za Ljubljansku banku. To znači da se ne možemo odreći onih stvari koje nam po međunarodnim ugovorima i pravilima pripadaju, a to je da Ljubljanska banka mora vratiti dug koji ima prema štedišama i Republici Hrvatskoj", naglasio je.

Svoj stav o dogovoru sa Slovenijom, dodao je, prije svih treba zauzeti hrvatska Vlada, čije je i političko pravo i odgovornost odlučiti hoće li s tim izaći pred Sabor ili će sa Slovenijom sklopiti dogovor. "Ali, svakako nakon što dogovor bude napravljen bilo bi korektno, ispravno i politički dobro za Hrvatsku da se o tome povede saborska rasprava", rekao je Jandroković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene