Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stav stručnog tijela

NVOO: Zbog neodgovarajuće podrške kurikularnoj reformi obrazovanje postalo talac političke borbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje (NVOO) u petak je ustvrdilo da je zbog neodgovarajuće podrške procesu kurikularne reforme, stručna rasprava promijenila diskurs i postala isključivo predmetom političkog nadmetanja, a obrazovanje postalo svojevrsni talac političke borbe te istaknulo važnost nastavka rada na kurikularnoj reformi kao o jednom od najznačajnijih društvenih procesa.

"Cilj kurikularne reforme je osuvremenjivanje obrazovnog sustava u skladu s razvojnim potrebama pojedinaca i društva. U svim razvijenim društvima znanost i obrazovanje imaju značajnu razvojnu ulogu pri čemu sva tijela obrazovne politike djeluju maksimalno angažirano, stručno, odgovorno i razborito", poručuje NVOO u priopćenju.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

"Nažalost, situacija u kojoj se danas u Hrvatskoj nalazimo pokazuje pomanjkanje političkog i stručnog usuglašavanja pri donošenju strateških odluka i preuzimanju odgovornosti za njihovu provedbu. Zbog neodgovarajuće podrške procesu kurikularne reforme, stručna je rasprava promijenila diskurs i postala isključivo predmetom političkog nadmetanja. Na taj je način obrazovanje, kao jedini i najsnažniji agens napretka, postala svojevrsni talac političke borbe i alat za dodatno produbljivanje podjela pri čemu se u komunikaciji i sučeljavanju argumenata nerijetko ne biraju riječi, a rasprava spušta ispod civilizacijske razine", ocjenjuje Vijeće.

NVOO poziva sve predstavnike obrazovne politike i sve sudionike procesa koji je u tijeku na odgovorno, stručno i etično ponašanje te da u skladu sa svojim ovlastima i obvezama neodgodivo i bezrezervno osiguraju nesmetano nastavljanje provedbe cjelovite kurikularne reforme u okvirima dogovorenih procedura i prema zadanoj dinamici.

NVOO je stručno i strateško tijelo koje je osnovalo Hrvatski sabor, a zadaće su mu praćenje kvalitete sustava predškolskoga, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj te, u skladu sa zakonskom regulativom, briga o kvaliteti i razvoju nacionalnoga kurikuluma. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene