Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 godina živi u Švicarskoj

Provjereno u zatvoru s azilantom kojem Hrvatska prijeti izručenjem u Tursku: "Ovdje nema demokracije i zakona"

Nurettin Oral (Foto: Provjereno)
Nurettin Oral (Foto: Provjereno) Provjereno
Aktualno Galerija Nurettin Oral (Foto: Provjereno) Nurettin Oral (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Mato Barišić, novinar Provjerenog (Foto: Provjereno) Mato Barišić, novinar Provjerenog (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +0 Obitelj Oral (Foto: Provjereno) Galerija 1/3 >>
Nurettin Oral već 13 godina živi s obitelji i radi u Švicarskoj gdje je, kao politički azilant, pobjegao iz Turske u kojoj mu je prijetio politički progon. Radi kao parketar, sretno je oženjen i otac dvoje djece. Prije šest mjeseci s kolegama je išao na svadbu prijatelju u Makedoniju i sa švicarskim je dokumentima prošao pola Europe, ali na hrvatskoj granici počinje njegova teška životna priča. Provjereno je stupilo u kontakt s njegovom obitelji, a reporter Mato Barišić posjetio ga je i u zatvoru u Osijeku.

"Tijekom praznika išao je u posjet jednom prijatelju koji se ženio. Prolazio je kroz Hrvatsku. Nije ni znao da ga Interpol traži i sad je već šest mjeseci u zatvoru'', ispričala je za Provjereno Nurettinova supruga Huhi Oral.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Turska obalna straža traži članove potonulog broda - 1 loše vrijeme FOTO Potonuo brod u Mramornom moru: Traje velika potraga za preživjelima

Etnički Kurd, rođen u Turskoj, Nurettin Oral bavio se politikom jer je htio pomoći svom narodu, no – nije uspio. Sada ga Turska traži zbog terorizma, a iako mu je Švicarska dala politički azil, u Hrvatskoj je uhićen temeljem Interpolove tjeralice i sada mu prijeti izručenje.

Naime, Erdoganova administracija u međuvremenu je u Turskoj radila na postroženju zakona, pa se svako djelovanje slično onom Nurettina Orala naziva terorističkim.

Nurettin je već pola godine u osječkom zatvoru gdje ima pravo na razgovor telefonom tek nekoliko minuta na tjedan. Dio tog luksuza potrošio je kako bi barem donekle pokušao objasniti što prolazi.

"Naravno da nije dobro. Nisam došao ovamo s ceste. Niti sam kriv, niti sam s ceste. Pokazao sam im da živim u Švicarskoj. Ovo je nemoguće. Ovdje nema demokracije i zakona", tvrdi Nurettin koji za sebe kaže da je obiteljski čovjek. Bavi se postavljanjem parketa, ima sina i kćer, a obitelj mu je sve.

Nurettin Oral (Foto: Provjereno) Obitelj Oral (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno

"Mi nemamo ništa s terorizmom. Moj muž živi u Švicarskoj 13 godina, radi, ima obitelj i dvoje djece. Dosad nismo imali nikakvih problema. Čak smo išli i na odmor, bili smo u Italiji, Njemačkoj... Šokiralo nas je kad smo čuli što se dogodilo u Hrvatskoj", ispričala je Nurettinova žena i dodala: "Politička situacija u Turskoj je jako loša. Tamo nema demokracije i ako tamo ode, nema mu spasa. Sigurno ide u zatvor i to na 15, 20 godina."

Dok njegova obitelj polako pada u očaj, sudbina tog čovjeka u rukama je hrvatskog ministra pravosuđa: sloboda ili izručenje zemlji gdje ga čekaju – kako upozoravaju borci za ljudska prava – zatvor i nečovječno postupanje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene