Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tapetari, krojači, šivači

Kako je ova Hrvatica iz garaže izgradila poslovno carstvo s nekoliko tvrtki i tvornica diljem Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biti dobro odmoreni i naspavani idealan je početak svakog radnog dana. U tome vam u velikoj mjeri mogu pomoći kvalitetan krevet i madrac na kojima spavate. No, 1998. godine kada je Bernarda Cecelja započela svoju poslovnu avanturu, ponuda kvalitetnih, medicinski i anatomski prihvatljivih kreveta i madraca na tržištu bila je prilično skromna. U želji da to promijeni, ova uspješna poslovna žena počela je polako i hrabro graditi poslovno carstvo. Danas, 18 godina kasnije, upravo su Bernarda kreveti i madraci postali sinonim za zdravi i kvalitetan san.

"Dobar san za zdrav život", slogan je s kojim smo najbolje opisali kvalitetu naših proizvoda", otkriva Bernarda Cecelja na početku razgovora za Women in Adria.

Pročitajte i ovo Najbolje hrvatske poduzetnice (Foto: Dnevnik.hr) Women in Adria Proglašene najbolje poduzetnice: Prvo mjesto za Anu Lisak Zaposlenici u uredu, ilustracija (Foto: Getty) Renata Šeperić Petak Njezin je potez izazvao pravu buru u javnosti: "Imam sreću da imam super suradnike, firma nisam ja"

Iako joj je kao djevojčici najveća želja bila da jednog dana postane liječnica, životni put odveo ju je u nekom drugom smjeru. Po završetku školovanja odmah se bacila na posao. Radila je u inozemstvu, predstavljala strane tvrtke na hrvatskom tržištu, sve do već spomenute 1998. godine. Za jednog klijenta otišla je u Austriju u nabavku stroja. No, kada je ugovorila posao, klijent je odustao. Ali zato Bernarda nije htjela odustati od stroja. Platila ga je ušteđevinom i dovezla ga kući.

Odjednom se našla u situaciji da je baš svaka odluka bila na njoj. Iako je iza sebe imala već mnogo godina poslovnog iskustva, vođenje vlastite tvrtke bilo je ipak potpuno novo okruženje. S ogromnom vjerom u sebe i svoju poslovnu ideju, Bernarda počinje polako graditi tvrtku koja danas zapošljava više od 230 ljudi te čak 85 posto prihoda ostvaruje kroz izvoz.

I pogrešna odluka je bolja od nikakve

"Čovjek mora stajati iza svake svoje odluke. Ako imate jasno postavljene ciljeve, donosite odluke koje će vas vodite prema njihovom ostvarenju. Najgora situacija koju si možete priuštiti je da ne donesete nikakvu odluku. I pogrešna odluka je bolja od nikakve, jer pogrešnu možete ispraviti novom odlukom. I morate biti spremni na fleksibilnost, prilagoditi se zahtjevima na tržištu. Sve ostale stvari naučite rješavati u hodu", priča nam.

Prvi stroj nije bio dovoljan. Rast proizvodnje i zainteresiranost tržišta tjerali su na nova ulaganja. Kao žena poduzetnica, Bernarda Cecelja iskoristila je brojne beneficije. Iako su je banke u početku ignorirale ili pak nudile kredite s ogromnim kamatama, ta se situacija ubrzo promijenila. Činjenica da niti jednom u 18 godina nije bila blokirana, da se plaće i ostala davanja redovito podmiruju, ova je tvrtka ubrzo postala itekako zanimljiva i bankama.

Unatoč pokojem teškom trenutku nikada nije požalila put koji je odabrala. Iako nije ostvarila san da postane liječnica, na neki način ipak liječi ljude, svojim medicinskim asortimanom proizvoda. Veliki dio proizvodnog asortimana posjeduje certifikate, pa ih i sama medicinska struka preporuča ljudima s određenim vrstama zdravstvenih problema.

"Kada sam se kao djevojčica igrala liječnice, uvijek sam maštala da imam svoju ordinaciju. Očito sam već tada pokazivala znakove velike samostalnosti. Kad bih se ponovno rodila, sigurna sam da bih krenula istim stopama. Danas, iz ove perspektive, lakše mi je to reći, jer smo tvrtku u 18 godina uspjeli isprofilirati, stvoriti brend. Danas je Bernarda sinonim za kvalitetne krevete i madrace."

Sin uključen u biznis od 18. godine

Danas, kada je tvrtka doživjela i svoju punoljetnost, direktorici Bernardi je zasigurno lakše jer joj u mnogim stvarima pomaže sin Boris. Od svoje 18. godine uključen je u sve poslovne procese i glavni je oslonac svojoj majci.

"S obzirom na obujam posla teško bi jedna osoba sve sama vodila. Imamo dvije tvornice, četiri tvrtke izvan Hrvatske, proširili smo se na švicarsko i bjelorusko tržište. U Bjelorusiji imamo jedan salon, a sada otvaramo još dva kroz veleprodaju u Minsku. Otvara nam se mogućnost širenja na tržište Kazahstana i Rusije. Želja nam je u Hrvatskoj proširiti maloprodaju pod našim imenom i brendom, a u planu je još nekoliko projekata", otkriva nam uspješna poduzetnica.

Ulazak u zdravstveni turizam i wellness

Jedan od tih projekata je i novi veliki iskorak u Bernardinom poslovnom razmišljanju, dokaz njezine svestranosti i poslovnog vizionarstva. Naime, u rodnim Varaždinskim Toplicama kroz dva je projekta započela priču o – zdravstvenom turizmu! Kako je na području grada Varaždinskih Toplica mnogo starih kuća u ruševnom stanju, Bernarda ih je zanimljivom idejom odlučila vratiti u život, vratiti im stari sjaj.

"Toplice od nekada slove kao jedno od najboljih lječilišta u ovom dijelu Europe. No, godine neulaganja učinile su svoje i sam je grad nazadovao. Srce me boli kad prolazim gradom i vidim u kakvom je stanju. Sve te stvari odvraćaju od slike što su Toplice nekada bile i što bi sve mogle biti u budućnosti."

Bernarda je počela kupovati stare kuće s namjerom da ih obnovi i stvori luksuzne objekte koji će se nuditi gostima. Zatražila je i koncesiju za korištenje ljekovite vode. Tržište potražnje za prirodnim lječilištima i wellnessima izuzetno je razvijeno i definitivno se radi o proizvodu koji se može ponuditi stranim i domaćim gostima.

"Do kompleksa kojeg smo kupili, nalazio se i jedan objekt s deset soba i tri apartmana. Taj kompleks mi ja također ponuđen za kupnju. Tako da zapravo u Toplicama imamo dva odvojena projekta. No, kako se radi samo o sobama u kojima nudimo smještaj, u strogom centru Varaždinskih Toplica u suradnji s konzervatorskim odjelom, uređujemo i restoran, koji će se kasnije priključiti glavnom projektu, a riječ je o hotelu s 40-ak soba. Želja je stvoriti luksuzni centar, koji će obuhvaćati mnoge aspekte zdravstvenog turizma, wellnessa, spa centar, rekreaciju, odmor za obitelji… U fokusu nije samo liječenje, već mogućnost da se u Varaždinske Toplice dođe na godišnji odmor, koji će nuditi sadržaje po svačijoj želji."

Najljepše je biti sam svoj gazda

Iako se s problemima vješto nosi i uspješno ih otklanja, na jedan ipak ne može sama utjecati. Riječ je o nedostatku kvalificirane radne snage, što tvrtku Bernarda u velikoj mjeri priječi u još većem i bržem širenju.

"U suradnji sa strukovnom školom u Čakovcu i Zavodom za zapošljavanje, nudili smo stipendiranje 40 učenika, po deset stolara, tapetara, krojača i šivača. Stipendisti bi dobili priliku kod nas odraditi praksu te tako steći i praktična znanja, a nakon škole bismo ih i zaposlili. Niti jedan se nije javio! To je problem već sada, a u budućnosti će biti još veći. Nije tako samo u našoj branši. I druge struke itekako trpe zbog ovog problema. Tu se pod hitno mora nešto napraviti, pronaći strategija da se mlade zainteresira za deficitarna zanimanja."

Nema uspješne tvrtke bez zadovoljnih zaposlenika

A dok se to ne promijeni, Bernarda itekako vodi brigu o onima koji su sada pod njezinim okriljem.

"Ne možete imati uspješno tvrtku bez zadovoljnih zaposlenika. Jedna naša mala tradicija su godišnji zajednički izleti. Proputovali smo već cijelu Hrvatsku, susjedne zemlje… A ove godine idemo u Mađarsku. Prilika je to da nešto novo vidimo, saznamo o kulturi i povijesti kraja, ali se istovremeno malo i zabavimo te opustimo. Nije sve u poslu i novcu, treba se povremeno malo opustiti", zaključuje ova iznimno uspješna žena, dobitnica brojnih nagrada i priznanja za poslovne rezultate.

Vesele je razgovori s mladim ljudima koji se žele okušati u poduzetničkim vodama. Biti svoj gazda, koliko god teško bilo, kaže Bernarda, ipak je nešto najljepše što vam se može dogoditi.

"Jasno definirajte ideju. Prepoznajte svoje najveće sposobnosti i situaciju podredite upravo svojim najboljim karakteristika. Ono u čemu ste najbolji, najjači, to vam mora biti nit vodilja. Postavite cilj i nastojte da se on i ostvari. Odlično je ako u svojim naumima imate obiteljsku podršku. Imajte na umu da vas čekaju i određena ulaganja, bez obzira o kakvom je poslu riječ. Sreća je što su danas banke sa svojim programima kreditiranja puno pristupačnije nego što je bio slučaj u vrijeme kada sam ja započinjala posao. Imajte volju, cilj i težiti ostvarenju cilja", savjetuje Bernarda mlade poduzetnike.

Iako bi sljedeće godine imala pravo na odlazak u mirovinu, takav potez nije joj ni na kraj pameti. Puna energije, ideja i strasti prema poslu, vjeruje da još mnogo toga može dati tvrtki koju je od temelja uzdigla do zvijezda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene