457988
457988
457988
457988
457988

NOVO VAŽNO OTKRIĆE Ruđerovci o postupku "ubrzanog starenja"

  • , 22.11.2016., 18:05
  • Autor:
  • komentara

Metoda ubrzanog starenja je kemijska metoda u kojoj se kruta materija izlaže atmosferi. Izuzetno je jednostavna, zahtjeva mali unos energije te gotovo i ne proizvodi štetne i otrovne nusprodukte.

 
 
 
 
Kemijski pokusi, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Kemijski pokusi, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Znanstvenici Laboratorija za zelenu sintezu Instituta Ruđer Bošković (IRB) otkrili su novu metodu pripreme kemijskih spojeva u kojoj je uspješno aktivirana "inertna ugljik–vodik veza" korištenjem procesa ubrzanog starenja krutina u parama zelenih tekućina, priopćeno je u utorak iz IRB-a.

Aktivacija ugljik–vodik (C–H) veze prijelaznim metalima izuzetno je važna u organskoj sintetskoj kemiji te je jedna od najjednostavnijih i najčešćih metoda za stvaranje metal–ugljik veza, kaže se u priopćenju.

Dobivanje novih spojeva s aktiviranom C–H vezom postupkom "ubrzanog starenja" pri sobnoj temperaturi opisano je u znanstvenom radu Andree Monas, Krunoslava Užarevića, Ivana Halasza, Marine Juribašić Kulcsár i Mande Ćurić, a objavljen je u prestižnom znanstvenom časopisu Chemical Communications, čiji je izdavač Kraljevsko kemijsko društvo iz Londona.

Tim procesom autori su potpuno uklonili organska otapala iz procesa, a samim time i količinu otpada, te značajno smanjili uloženu energiju, rečeno je uz napomenu da organska otapala čine gotovo 70 posto svih industrijskih emisija širom svijeta, a većina organskih otapala koja se primjenjuju u tradicionalnoj otopinskoj sintezi su toksična, zapaljiva i korozivna te je njihovo recikliranje vrlo zahtjevno.

Rad je dodatno istaknut i na stražnjoj naslovnici časopisa na kojoj je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Danko Friščić "kroz dinamiku i dramu starenja" prikazao sinergiju znanosti i umjetnosti, kaže se.

Metoda ubrzanog starenja je kemijska metoda u kojoj se kruta materija izlaže atmosferi. Izuzetno je jednostavna, zahtjeva mali unos energije te gotovo i ne proizvodi štetne i otrovne nusprodukte. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se