Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednostavna metoda

NOVO VAŽNO OTKRIĆE Ruđerovci o postupku "ubrzanog starenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Metoda ubrzanog starenja je kemijska metoda u kojoj se kruta materija izlaže atmosferi. Izuzetno je jednostavna, zahtjeva mali unos energije te gotovo i ne proizvodi štetne i otrovne nusprodukte.

Znanstvenici Laboratorija za zelenu sintezu Instituta Ruđer Bošković (IRB) otkrili su novu metodu pripreme kemijskih spojeva u kojoj je uspješno aktivirana "inertna ugljik–vodik veza" korištenjem procesa ubrzanog starenja krutina u parama zelenih tekućina, priopćeno je u utorak iz IRB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poznata delegacija vlade Plenković otkrio koji ministri idu u Vukovar, među njima i Milošević. Predsjednik Milanović dolazi na Ovčaru Gašenje požara, arhiva (Foto: Pixell) Nema opasnosti Požar na Institutu Ruđer Bošković, trojica vatrogasaca završila u bolnici

Aktivacija ugljik–vodik (C–H) veze prijelaznim metalima izuzetno je važna u organskoj sintetskoj kemiji te je jedna od najjednostavnijih i najčešćih metoda za stvaranje metal–ugljik veza, kaže se u priopćenju.

Dobivanje novih spojeva s aktiviranom C–H vezom postupkom "ubrzanog starenja" pri sobnoj temperaturi opisano je u znanstvenom radu Andree Monas, Krunoslava Užarevića, Ivana Halasza, Marine Juribašić Kulcsár i Mande Ćurić, a objavljen je u prestižnom znanstvenom časopisu Chemical Communications, čiji je izdavač Kraljevsko kemijsko društvo iz Londona.

Tim procesom autori su potpuno uklonili organska otapala iz procesa, a samim time i količinu otpada, te značajno smanjili uloženu energiju, rečeno je uz napomenu da organska otapala čine gotovo 70 posto svih industrijskih emisija širom svijeta, a većina organskih otapala koja se primjenjuju u tradicionalnoj otopinskoj sintezi su toksična, zapaljiva i korozivna te je njihovo recikliranje vrlo zahtjevno.

Rad je dodatno istaknut i na stražnjoj naslovnici časopisa na kojoj je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Danko Friščić "kroz dinamiku i dramu starenja" prikazao sinergiju znanosti i umjetnosti, kaže se.

Metoda ubrzanog starenja je kemijska metoda u kojoj se kruta materija izlaže atmosferi. Izuzetno je jednostavna, zahtjeva mali unos energije te gotovo i ne proizvodi štetne i otrovne nusprodukte. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene