Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravilnik rješava sporni dio?

Otkrivamo: Nije istinita Milinovićeva najava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražili smo i otkrili kako nije istinita najava ministra Milinovića.

Novi preokret oko zakona o medicinskoj oplodnji. Ministar zdravstva Darko Milinović pismeno objavljuje da je omogućio zamrzavanje zametaka, što je i bio najsporniji dio zakona. No istražili smo i otkrili kako to ipak nije istina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetna oplodnja 57-godišnjakinja rodila blizance! Slika nije dostupna Liječenje ljudske neplodnosti Pionir 'in vitro' oplodnje dobio Nobela za medicinu

Plač novorođenčeta željno iščekuju brojni parovi u Hrvatskoj. Posebno oni koji neplodnost liječe umjetnom oplodnjom. Stupanje novog, strožeg zakona zaustavilo je procese. Bar dok pitanje ustavnosti ne riješi Ustavni sud. Ministarstvo najavljuje promjene najspornijih dijelova. Štoviše, šalju priopćenje po kojem su one već nastupile. 'Kada tijekom postupka medicinske oplodnje dolazi do nemogućnosti implantacije zametka zbog zdravstvenih razloga, tada postoji obveza čuvanja zametaka do trenutka kada će implantacija biti moguća. To je ovim Zakonom definirano i omogućeno', stoji u priopćenju.

>> 'Zamrzavanje zametaka bit će dozvoljeno'

'Ministar laže'

'U zakonu to ne stoji. Da, ministar izmišlja, laže, kao i njegov državni tajnik. I to nije prvi slučaj', rekao je Igor Dragovan iz SDP-a. Glasnogovornica ministarstva upućuje nas na članke koji se odnose na pohranjivanje jajnih stanica i tkiva, a ne zametaka. Nepoznavanje vlastitog zakona ili nešto treće? Ministar je prethodno najavio i da će problem zamrzavanja zametaka riješiti posebnim pravilnikom i to samo za žene koje imaju zdravstvenih poteškoća. 'Ministar ne može donijeti pravilnik koji bi bio u suprotnosti sa zakonom. Kakvu on onda poruku šalje građanima? Šalje poruku da se Zakoni mogu mijenjati provedbenim aktima, odnosno da se mogu na neki način kršiti već prije zapravo nego su se počeli primjenjivati', kaže Karmen Rivoseki – Simić iz Udruge Roda.

'Bit ćemo uporni'

Dragovan dodaje kako se Zakon može mijenjati samo u Hrvatskom saboru. Prvi čovjek zdravstva konfuziju koju je ministarstvo potaklo nije želio objasniti, a Zakon čeka. A s njim s upitnikom nad glavom i brojni parovi. 'Bit ćemo uporni, da. Naravno da ćemo biti uporni, jer su to interesi 18 posto građana u Hrvatskoj u fertilnoj dobi koji imaju problema sa začećem, a to je jako puno ljudi', rekla je Rivoseki Simić. Ionako tešku situaciju zakon koji je stupio na snagu tako čini još težom.

Vjerujete li ministru Milinoviću?

  • Da
  • U potpunosti
  • Ne
  • Niti najmanje
  • Ovisi o situaciji

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene