Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo lice oronule ljepotice

U Osijeku se obnavlja jedna od najljepših europskih ulica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog niza secesijskih građevina osječka Europska avenija smatra se jednom od najljepših ulica u cijeloj Europi, no to je obilježje nekad bogatog i razvijenog grada godinama propadalo. Novac za skupu obnovu raskošnih pročelja do sada nisu imali ni stanari ni uprava.

Novo lice za oronule ljepotice. Nakon više od 30 godina obnavlja se poznati osječki secesijski niz. Riječ je o kulturnim dobrima čiju revitalizaciju Osijek sufinancira novcem spomeničke rente.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

"To znači da je Grad dao 400 tisuća kuna, a stanari su participirali sa 100 tisuća kuna", rekao je Stevan Radovančević, predstavnik stanara.

Obnova prvih četiriju zgrada privodi se kraju. Očekuje se uređenje cijele ulice.

"Ukupno je na godišnjoj razini, budući da je program iz 2016., bilo dva i pol milijuna kuna", rekla je pročelnica Grada Osijeka Ljiljana Belajdžić, te potvrdila da je toliki iznos na raspolaganju i u 2017. godini.

Ulica u kojoj je živjela viša klasa društva

Europska avenija najljepša je osječka ulica i najveći secesijski niz u jugoistočnoj Europi.

"Ona je nastala u europskom kontekstu, kad je Osijek bio u punom naponu snage. Nastala je u vrlo kratkom vremenu, od 1904. do 1906. godine", rekao je Grgur Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije te nastavio: "Tko je kupio ovdje plac koji je koštao kvadrat pet puta više nego u drugoj ulici, znao je što kupuje."

Ovdje je živio i nekadašnji gradonačelnik Hengl, poznat po uvođenju električnog tramvaja.

"U ovome secesijskom nizu koji čini osam kuća živjeli su i dali su ih graditi osječki veleindustrijalci, veleposjednici, osječki odvjetnici", objasnio je Ivanković.

S uređenim pročeljima, raskošnim ogradama i predvrtovima, ova ulica ponovno će stati uz bok europskim metropolama i privlačiti još više turista.

"Ona je rađena po uzoru na Andraši aveniju u Budimpešti, njihovu najljepšu ulicu, a ta je opet građena po uzoru na Aveniju Foš u Parizu", rekao je turistički vodič Vlado Pest.

No, za stari sjaj nekad bogatog Osijeka, trebat će mnogo više od uređenih fasada.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene