Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novinarka Provjerenog kopala po kontejnerima!

Zbog lošeg zakona umjesto da nahrane gladne, hranu bacaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki četvrti stanovnik Hrvatske prema procjenama živi na rubu siromaštva, a godišnje se bespotrebno baci hrane u vrijednosti 4 milijarde kuna.

Zbog lošeg zakona umjesto da nahrane gladne, hranu bacaju! Novinarka Provjerenog kopala je po kontejnerima da vidi što se sve baca!

U samo nekoliko kontejnera, pronašli smo tikvice, paprike, smjese za kolače, prepečenac, gljive, mnogo ostalog voća i povrća. Baca se i ona hrana kojoj je recimo samo oštećena amblaža.

Procjenjuje se da na granici siromaštva živi svaki četvrti stanovnik Hrvatske. S druge strane, na godinu se bespotrebno baci hrane u vrijednosti nevjerojatnih 4 milijarde kuna.

U trgovačkim centrima kojima smo poslali upit što rade s hranom kojoj istječe rok trajanja tvrde, da istu ili nude po vrlo povoljnim cijenama ili ju zbrinjavaju prema važećim zakonskim propisima.
U našoj zemlji ne samo da ne postoji porezna olakšica na donacije, već svi oni koji doniraju moraju platiti obavezni PDV od 25 posto, ako je iznos doniranog veći od 2 posto ostvarenih prihoda tvrtke.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj iz male sredine - 4 Ozlijedio ženu Iskrcava im tone smeća pored kuća i prijeti svima koji mu se suprotstave: "Vidjet ćete vi tko sam ja, briga mene za policiju!" Banka hrane kao nova budućnost doniranja u Hrvatskoj NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Trgovcima jeftinije hranu bacati, nego je darovati!

'Nažalost, to je naša stvarnost. To je činjenica i zbog toga su i ove škrinje prazne, zbog toga su i ove police poluprazne', rekla nam je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa zagrebačke nadbiskupije.

Mjesečno 19 i pol tona voća završi na otpadu

Samo na zagrebačkoj zelenoj tržnici 19 i pol tona voća na mjesec završi u otpadu, točnije odvozi se u kompostanu. Na dan je to oko 650 kilograma. No, pojedini prodavači na istoj toj tržnici takvu robu drže sa strane. Poklanjaju onima koji za nju pitaju.

Bacanje mesa, mlijeka i njihovih prerađevina je zakonski zabranjeno. Sva takva hrana mora se posebno zbrinuti u pogonima za preradu. Samo pogon koji smo posjetili preradi od 100 do 150 tona hrane na mjesec. U mnogo slučajeva, hrana je to koja je mogla završiti na našim stolovima. Jer je naime vrlo često zdravstveno potpuno ispravna.

Na naš upit ministru financija Borisu Lalovcu, može li se na neki način uvesti mehanizam koji bi spriječio bacanje hrane poput recimo smanjenja ili ukidanja PDVa na donacije hrane, odgovorio je: 'A gledajte, danas smo ponovo bili govorili o smanjenju PDV-a. Vidite koje sam dao smjerove. Idemo prvo zaposlit ljude.'

Provjereno gledajte večeras u 22.10 sati na programu Nove TV!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene