Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga strana ratnih užasa

Novinarka Dnevnika Nove TV iz Libanona: On je više od Bejruta, on je povijesni dragulj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinarka Dnevnika Nove TV upoznaje nas s drugom stranom Libanona, onom kulturno povijesnom.

Libanon je mnogo više od samoga Bejruta, uličnih nemira, cestovnih blokada. Libanon je prije svega povijesni dragulj. Domovina Feničana i danas skriva nevjerojatne spomenike minulim tisućljećima od čijih bi prihoda, da se kojim slučajem nalaze negdje u srcu Europe, cijela zemlja mogla živjeti.

Pročitajte i ovo Izrael napao Libanon rat s Hezbollahom Izrael pokrenuo novu seriju napada na Libanon: Imali su nekoliko ciljeva Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti

U Baalbecku, gradu na samoj granici sa Sirijom nevjerojatno očuvane ruševine rimskih hramova jednostavno oduzimaju dah. Toliko goleme i tako očuvane da izazivaju strahopoštovanje. Vjerojatno najvećem i najbolje očuvanom Jupiterovu hramu društvo prave Venerin i Bakhov hram.

Ovaj posljednji tu nije slučajno. Hram boga vina tu se jednostavno morao naći, jer cijela dolina Beka'a oduvijek je poznato vinorodno područje. Domišljatim Feničanima, uz mnogo drugih stvari, moramo tako pripisati i zaslugu za širenje vina, te blagotvorne tekućine, Mediteranom.

Iz Baalbecka smo otišli ranije no što smo mislili. Dok su zadnje zrake sunca stvarale nevjerojatnu sliku nad ruševinama nebo su proparali svijetleći rafali. Svega nekoliko kilometara od nas događala se libanonska realnost. Ulične borbe? Nemiri? Rat? Tko će ga znati. Ipak smo se nalazili na zadnjoj točki do Sirije.

>> Reporterka Dnevnika Nove TV iz Bejruta: 'Napetost se može rezati nožem'

Organizatori su zaključili da je mnogo sigurnije večerati u Bejrutu! Paradoks? Ne, samo dokaz da je sve u životu stvar perspektive.

Prvi smo puta tako od našeg dolaska u Libanon imali slobodnu večer. Već sama činjenica da su nam dopustili da sami lutamo gradom govori valjda u korist tome da se situacija smiruje.

Ipak, poučeni našim, sada već petodnevnim bejrutskim iskustvom, odabrali smo restoran na moru, daleko od i dalje blokiranog središta grada, svega nekoliko minuta hoda od hotela. I da bila je to idilična večer uz more, dobru hranu, laganu muziku i konvoj tenkova koji je prolazio uz restoran. Da, baš to je Bejrut!
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene