Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pomoći drugima ili ne?!

U planu je zakon koji treba vratiti poljuljano povjerenje građana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U razgovoru za Dnevnik Nove TV iz Ministarstva socijalne politike poručili su da novim zakonom žele vratiti poljuljano povjerenje građana u humanitarne akcije.

U javnu raspravu kreće novi Zakon o humanitarnoj pomoći. Iz Ministarstva socijalne politike, u razgovoru za Novu TV poručuju - da je njegova osnovna namjera vratiti poljuljano povjerenje građana u humanitarne akcije. Njime će država jamčiti da prikupljena sredstva odlaze u prave ruke.

Pročitajte i ovo Djeca i Djed Mraz - 1 projekti na listi želja Želje splitskih mališana koje nisu samo blagdanske: "Naša su djeca redovito zakinuta" Ministrica i premijer Rasprava o povjerenju O smjeni ministrice Vučković: "Pokazali ste da se vi razumijete u slavonsku svinju, koliko ja u opuzensku mandarinu"

Nora Šitum, Ice Bucket Challenge, pomoć poplavljenima...Građani nam kažu da sudjeluju u humanitarnim akcijama. No, posljednjih nekoliko akcija, među njih je unijelo nepovjerenje.

Odbačena kaznena prijava: 'Nema osnovane sumnje da je nezakonito trošen novac'

'Kako da to nešto dođe što od srca daje dođe onome kome treba', kaže jedna od njih.

Rješenje bi trebao biti novi Zakon o humanitarnoj pomoći, koji u utorak kreće u javnu raspravu.

'Mislim da ovim zakonom možemo vratiti povjerenje u humanitarne akcije, doista garantirati ljudima da će novac koji oni skupe, izdvoje iz svojih džepova, biti potrošen za ono za što se skuplja', rekla je za Dnevnik Nove TV ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Neutrošeni novac za sljedeću akciju

Jamstvo će biti dozvola ureda državne uprave s logom i specificiranom klasom za što se novac skuplja. Neutrošeni novac po završetku akcije preusmjeravat će se u prvu sljedeću humanitarnu akciju iste klase.

ŠOKANTNO PISMO Udruge Hrabro dijete: 'Ubili ste u narodu volju da pomognu, UBIJALI STE DJECU'

'Konkretno ako je novac namijenjen za liječenje od neke bolesti ukoliko se novac ne potroši na određenu osobu ostatak novca će ići za drugu osobu kojoj je to liječenje potrebno. Do sada je znate bilo sudskih postupaka, čiji je novac, novac je građana, dakle građani su dali novac za to, prema tome novci će se dalje upotrebljavati za ono za što je temeljno i prikupljen', objasnila je ministrica.

Udruge i zaklade koje transparentno djeluju željno iščekuju zakon. Zaklada Sierra organizirala je humanitarnu akciju za malenu Mašu Lučić.

Krivo utrošeni novac vraćat će se

'Mi smo dio sredstava odmah po povratku Maše i plaćanja računa u Americi podijelili ostaloj bolesnoj djeci', rekla nam je Višnja Vranišić iz Zaklade Sierra.

'Žalosno je da se moraju neke stvari u praksi dogoditi da bi se to potaknulo', dodaje.

A svi oni koji krivo utroše novac, po novom zakonu morat će ga i vratiti. Državno odvjetništvo u tom slučaju zastupat će interes građana. Zakon bi se do Božića trebao naći pred saborskim zastupnicima, a u novoj godini i u primjeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene