750
750
750
750
750

Kraus: Ben Israel nezakonito upisan kao vjerska zajednica

  • , 20.07.2006., 20:18
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus smatra nezakonitim rješenje koje je donio Središnji državni ured za upravu o upisu Židovske vjerske zajednice "Bet Israel" u evidenciju vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

 
 
 
 
Novi sukobi u židovskoj zajednici
Novi sukobi u židovskoj zajednici

Na konferenciji za novinare u četvrtak u zagrebačkoj Židovskoj općini Kraus je ocijenio da spomenuto rješenje dovodi u pitanje funkcioniranje pravne države u Hrvatskoj te da time država pridonosi uništenju židovske zajednice u Hrvatskoj u cjelini koja je sada tako i tako samo "ostatak ostataka" nekada brojne zajednice stradale u holokaustu.

Po Krausovim riječima, pri registriranju Židovske zajednice "Bet Israel" nije se poštivao članak 21. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica koji utvrđuje tri uvjeta koje neka zajednica mora ispuniti da bi bila registrirana kao vjerska zajednica. 

Podsjetio je da su ti uvjeti - da zajednica postoji pet godina, da ima 500 članova te da ima akt iz kojega je vidljiv sadržaj i način očitovanja vjere.

Nepoštivanjem zakonskih rješenja, rekao je predsjednik ŽOZ-a, "država svjesno oštećuje državni proračun i hrvatske porezne obveznike".

S tim u vezi je i ustvrdio je da "ni u jednoj europskoj tranzicijskoj državi, osim u Hrvatskoj, država se nije miješala u interne odnose židovske zajednice".

Zato će, najavio je Kraus, ŽOZ i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj poduzeti sve zakonske radnje i od hrvatskih državnih tijela zatražiti poštivanje Zakona o vjerskim zajednicama, a zatražit će i očitovanje za to mjerodavnih europskih institucija.

Jedno od brojnih novinarskih pitanja upućenih Krausu bilo je smatra li da se iza svih zbivanja zapravo "krije" imovinsko pitanje - kako pitanje podjele imovine židovske zajednice tako i pitanje povrata židovske imovine otuđene tijekom holokausta.

Kad je pak riječ o povratu židovske imovine, Kraus je rekao da je do sada učinjeno jako malo te da je komunikacija s državnim tijelima svedena na minimum. Dodao je da bi dio restitucije za tu imovinu hrvatska država trebala dati potporom izgradnji Židovskoga centra u zagrebačkoj Praškoj ulici.

Na molbu novinara da se očituje o zbivanjima na Bliskom istoku, Kraus je rekao da ne želi davati nikakve političke ocjene, ali da su ta zbivanja reakcija na terorizam ekstremnih arapskih militantnih organizacija, dodavši da su svima poznate i nedavne izjave iranskoga predsjednika o izraelskoj državi.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se