Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlaganje otpada

Novi prosvjed kod pogona za baliranje komunalnog otpada u Brezju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak prosvjednika zapriječilo je jutros traktorima ulaz u pogon za baliranje komunalnog otpada u Brezju, na ulazu u Varaždin, prosvjedujući tako zbog načina na koji se rješava problem varaždinskog smeća.

No, usprkos prosvjedu, gradska komunalna tvrtka "Varkom" otpad normalno dovozi i istovaruje jer je napravljen drugi, privremeni prilaz balirki. Prosvjednici traže sanaciju odlagališta bala s kojega se širi smrad te tvrde kako se u Brezje ne dovozi samo komunalni nego i industrijski otpad te da se on nerijetko rasipa po prilaznoj cesti. Kažu da su oni zabrinuti mještani okolnih naselja, ali i nekih udaljenijih, da su se okupili spontano te da će kod balirke ostati sve dok ne dođe predstavnik inspekcije zaštite okoliša i utvrdi činjenično stanje te provjeri ima li u Brezju otpada koji ondje ne bi smio biti.

Prosvjednike je kao predstavnik Eko-stožera iz Varaždina i udruge "Vaga", koji su tu u rujnu organizirali prosvjed, došao poduprijeti gradski vijećnik Nino Lučić. Istaknuo je da oni podupiru zahtjeve prosvjednika da se ispita utemeljenost sumnja da se u Brezje ne dovozi samo miješani komunalni otpad te zahtijevaju da inspekcija zaštite okoliša, mjerodavni iz grada Varaždina i Ministarstva zaštite okoliša objasne građanima zašto se i dalje dopušta balirati i odlagati otpad na ilegalnom odlagalištu.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš izjavio je novinarima da ne razumije pokušaj javnog pritiska na gradsku vlast u trenutku kad se konačno počeo rješavati problem otpada u Varaždinu.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Švedskoj Pratite iz minute u minutu VIDEO/FOTO Prosvjedi u Švedskoj: Incident na probi polufinala. Policija odvlačila prosvjednike ispred arene, privedeno 10 ljudi Prosvjed u Puli zbog smrada - 4 "Čist zrak, duga ljubav" Zbog smrada u Puli okupili se brojni građani: "Politika ne radi ništa, daju obećanja bez rezultata"

>> Varaždinci traktorima blokirali dovoz otpada do balirke!

"U petak su javno otvorene ponude za dobivanje koncesije za novonastali varaždinski otpad i nakon što povjerenstvo pregleda i ocijeni pristigle ponude te ih rangira prema kriteriju za odabir predložit će Gradskome vijeću odluku o odabiru koncesionara i o poništenju postupka, ako postoje razlozi za odbijanje ponuda", poručio je Habuš.

Kako je rekao, "grad je dokazao da se javnim, transparentnim natječajem, bez izravnog dogovora i pogodovanja, cijena za isti posao može dvostruko smanjiti" te da je njegov prethodnik Ivan Čehok s T7 Grupom "potpisao ugovor o zbrinjavanju varaždinskog otpada za čak 1250 kuna po toni, a ponude dobivene javnim natječajem upola su manje".

Kad je riječ o baliranom otpadu, dodao je, dogodio se novi zastoj. "Raspisana je i koncesija za rješavanje problema baliranog otpada, ali taj je proces zaustavljen, jer je uložena žalba pa će otvaranje javnih ponuda, planirano za 5. studenoga, biti odgođeno i postupak će se nastaviti nakon što stigne mišljenje komisije za javnu nabavu", rekao je Habuš. Dodao je kako se, po informacijama kojima raspolaže, smeće normalno odvozi u Brezje.

"Vjerujem da bi me iz Varkoma netko obavijestio da imamo problem i da se smeće ne može normalno obrađivati", istaknuo je. U varaždinskoj Gradskoj vijećnici 19. listopada javno su otvorene ponude za komunalnu djelatnost odlaganja komunalnog otpada s područja grada Varaždina.

Za novonastali varaždinski otpad stigle su dvije ponude - ponuda tvrtke "Univerzal" i zajednička ponuda tvrtaka "Babić" i T7 VIS. Za tonu novonastalog otpada "Univerzal" je ponudio cijenu od 519,98 kuna (649,98 kuna s PDV-om), a "Babić" i T7 VIS cijenu od 502 kune (627,50 kuna s PDV-om). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene