Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće javna rasprava

Novi pravopis: Nije važno napišete li 'zadatci' ili 'zadaci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je počela javna rasprava o novom pravopisu koji je danas izašao na internetu. Evo što se njime predlaže.

Na webu je danas izašao radni oblik novog pravopisa koji će do daljnjeg biti dostupan svima kako bi se u narednih mjesec dana razvila kvalitetna javna rasprava. Autorima novog pravopisa namjera je napraviti jedinstven pravopis prije ulaska u EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kako se piše Odkud ili otkud Ilustracija Kako se piše Garsonijera ili garsonjera

Neki od autora su predstavili primjere. Tako primjerice predlažu da se piše 'neću', a ne 'ne ću', no kažu kako su svjesni da je u hrvatskoj pravopisnoj tradiciji uobičajeno da neki pišu odvojeno iako to oni ne bi preporučili.

>> Tjelo, majca i Večeslav Holjevac - pogreške gdje god se okrenete!

Oni predlažu i da se piše 'pogreška', a ne 'pogrješka', iako je dopušteno i ovo drugo. Isto tako, predlažu 'zadatci', a ne 'zadaci', no i ovo drugo je dopušteno.

Isto tako, za mnoge slične riječi zapravo postoji dvostruko rješenje, jedno koje oni preporučuju, a drugo koje dopuštaju.

Vezano uz glasovnu skupinu 'rj', preporučeno je - povreda, uvreda, strelica, ali zbog 'potvrđenosti u uporabi' i dalje se može pisati 'grješka, krjepost, pogrješka, strjelica, vrjedniji'.

Novi pravopis donosi cijeli niz novih suvremenih riječi koje do sada nisu bile jednoznačno pravopisno definirane, poput: e-pošta, fengšui, hevimetalac, ADSL priključak. Jasnije je određeno i pisanje crtica, spojnica, te znakova navođenja u upravnom govoru.

Na najnovijim pravopisnim rješenjima radilo je više mjeseci 15 doktora filoloških znanosti Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

'Htjeli smo pravopisne prijepore napokon zaključiti i to prije ulaska u Europsku uniju kako bismo i sebi i drugima pokazali da smo zrela nacija koja će i najosjetljivija pitanja moći rješavati u modernom i demokratskom ozračju', istaknuo je Jozić na predstavljanju, koje je izazvalo velik interes javnosti.

U Hrvatskoj su do sada u uporabi bila četiri pravopisa Babić-Finka-Mogušev, Babić-Ham-Mogušev, Badurina-Mićanović-Markovićev te Anić-Silićev, a nisu imali ujednačena pravila oko mnogo ključnih pravopisnih dvojbi. (Hina/T.V.)

Radni primjerak novog pravopisa možete pogledati ovdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene