Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potres u Splitu

'Više me je uplašilo to što je ovo već treći potres u mjesec dana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Moguće je da se radi tek o nizu potresa koji će zamrijeti, a moguće je i da se dogodi jedan veliki. To nitko zapravo ne može znati', rekao je seizmolog Ivo Allegretti iz Seizmološke službe za Dnevnik.hr.

Ako ste osjetili ovaj potres javite nam se na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

U 5:29 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres sa epicentrom 16 kilometara sjeveroistočno od Splita u okolici Muća, izvijestila je Seizmološka služba.

Magnituda je potresa prema Richteru 4.1, a u epicentralnom se području mogao osjetiti intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice.

Za sad je poznato da se potres osjetio u Kninu, Drnišu do Makarske i na srednjedalmatinskim otocima.

>> Potres magnitude 4.1 pogodio Split: 'Mislili smo da će se sve urušiti'

Inače, ovo je već treći potres koji se osjetio u Splitu i okolici u nepuna tri tjedna. Prvi je bio 17. siječnja jačine 4,1 po Richteru i epicentrom kod Muća, kao i drugi u subotu, koji je bio jačine 3,2 stupnja.

Na potres su se osvrnuli i naši čitatelji. 'Ružan je osjećaj kad te tako nešto budi', napisala nam je čitateljica Ruža. 'Više me je uplašilo to što je ovo već treći potres u mjesec dana', napisala je druga čitateljica. 'Potres je jutros probudio i Kninjane. Nije se osjetilo tutnjanje, ali je dobro zaljuljalo', javila nam je čitateljica iz Knina. 'Jutros oko 5 sati se dogodio potres na području Splita i okolice. Bio je zastrašujuće siline i to je već treći zemljotres u zadnjih par tjedana', napisao nam je čitatelj Damir iz Kaštela.

Što kažu seizmolozi?

Tri potresa u kratkom razdoblju potaknula su mnoge da se pitaju slijedi li nam u skorije vrijeme razorni potres. 'Ono što sada znamo jest da je aktivno seizmičko područje oko Muća. Osim toga, Dalmacija je dio mediteransko aktivnog seizmičkog područja i tu dolazi do sudaranja dviju tektonskih ploča, afričke i euroazijska', rekao je Ivo Allegretti, dežurni seizmolog Seizmološke službe za Dnevnik.hr. Napominje kako je nemoguće znati kada će se dogoditi sljedeći potres. 'Moguće je da se radi tek o nizu potresa koji će zamrijeti, a moguće je i da se dogodi jedan veliki. To nitko zapravo ne može znati', rekao je Allegretti.

>> Kako se ponašati u slučaju razornog potresa?

A kako se što bolje zaštiti u slučaju potresa? Savjetuje se sklanjanje pod čvrsti stol, klupu ili uz nosivi zid. Treba se držati što dalje od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova te svega što bi moglo pasti. Ispod okvira vrata skloniti se treba samo ako znate da je riječ o snažnom nosivom zidu. Ako ste u krevetu kad počne potres, ostanite tamo, čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla potpuno se smiri i tada izađite na otvoreno. Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoreni prostor.

Detaljnije savjete o ponašanju u slučaju potresa možete pronaći ovdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene