Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SERIJA PODRHTAVANJA TLA

Novi potres kod Rijeke: Nema mira ni u večernjim satima, građani javljaju o štetama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podrhtavanje tla na riječkom području ne prestaje ni u večernjim satima.

Tijekom noći na riječkom području Europsko-mediteranski Seizmološki centar zabilježio je još dva manja potresa.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Potres u zaleđu Rijeke Nema mira Podrhtavanje tla u zaleđu Rijeke: "Tutnjava, poput grmljavine", "Vibrirao je pod"

Najnoviji podaci pokazuju potres u 3:22 s epicentrom u Omišlju, jačine 2,4 stupnja na dubini od dva kilometra. Neke građane je potres probudio te je jedan od njih na stranici EMSC-a i zabilježio da je potres bio kratak i da se činio poput groma.

U 01:21 sjeverno od Delnica na površini se zatreslo jačinom 2,3 stupnja. Potres se mogao tek lagano osjetiti na području Rijeke.

U 22:39 sati ponovno se jače zatreslo riječko područje. Na dubini od dva kilometra s epicentrom kod Kraljevice dogodio se još jedan potres od 3,1 stupnja, prenosi EMSC.

Građani na stranici te europske mreže za praćenje potresa ostavljaju komentare. ''Pao je crijep na auto'', napisao je netko iz Njivica. I ovaj se potres osjetio u nekoliko mjesta. Osim Njivica, javili su se građani i turisti koji borave u Malinskoj, Jadranovu, Krku, Crikvenici…

Potres je potvrdila i hrvatska Seizmološka služba, koja je objavila kako je epicentar bio između Jadranova i Dramlja. Magnituda je potresa iznosila 3,1 prema Richteru, a osjetio se intenzitetom IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Podsjetimo, u srijedu 9. kolovoza u 17 sata i 32 minute seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom na otoku Krku nedaleko Omišlja. Magnituda potresa iznosila je 2,8 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, javili su iz Seizmološke službe PMF-a.

Očevici su opisali kako je bio dosta kratak i zvučao "kao da je protutnjao kamion."

Još je to jedan u nizu potresa koji od utorka potresaju ovo područje. Onaj jačine 3,5 po Richteru zatresao je riječko područje u srijedu u 13:37 sati i to na dubini od 2 kilometra. Potres je bio na dubini od 10 kilometara s epicentrom četiri kilometra jugoistočno od Omišlja.

Oni koji su ga osjetili kažu da je bio jači od prijašnjih. Ljudskih žrtava nema, kao ni velike materijalne štete. U nekim su stanovima samo popucali zidovi. Kako tlo posljednja 24 sata podrhtava svako malo mnogi su stanovnici u strahu.

Podsjećamo, ovo je peti potres u nizu koji su počeli s prvim jačlim potresom 8. kolovoza u 22:42 sata. Na sreću, nije bilo nikakve materijalne štete, samo vlada atmosfera straha i neizvjesnosti kod stanovnika na tom području koji se boje većeg udara. Potres se, osim u Rijeci, osjetio u brojnim mjestima, Novom Vinodolskom, Bribiru...

"Ovakve situacije nisu neuobičajene. Ja bih osobno uvijek izabrao da se energija pohranjena u podzemlju oslobađa kroz niz slabih potresa, a ne kroz jedan jaki. Nažalost, ne možemo predvidjeti što će se dalje zbivati jer ne vidimo što se događa ispod zemlje", rekao nam je Tomislav Fiket, dežurni seizmolog u Seizmološkoj službi na pitanje da komentira hoće li biti novih potresa na ovom istom području.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene