Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis stanovništva

U Hrvatskoj 30,8 posto stanovništva ima samo osnovnu školu, 0,8 posto NEPISMENIH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Državnog Zavoda za statistiku predstavlja još nekoliko podataka iz popis stanovništva koji je proveden prije 2 godine. Radi se o podacima o pismenosti te imenima i prezimenima.

Državni zavod za statistiku predstavlja će rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine. Saznat ćemo podatke o pismenosti, informatičke pismenosti te najčešćih imena i prezimena.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Ilustracija Zabrinjavajuće brojke Poražavajući podaci: Gotovo 50 posto Romkinja rađa u maloljetnoj dobi, a 17 posto ih je nepismeno

Rezultate Popisa na konferenciji za novinare službeno predstavlja ravnatelj Zavoda Marko Krištof.

>> Ako popis stanovništa ikada bude obrađen podaci će biti previše zastarjeli da bi ikome koristili

PISMENOST I OBRAZOVANJE

Podaci iz popisa stanovništva pokazuju da je u Hrvatskoj 0,8 posto stanovništva starijeg od 11 godina nepismeno. Prema popisu stanovništva napravljenom 10 godina ranije ta je brojka bila veća za jedan postotni poen, iznosila je 1,8 %. Najviše ih je u Šibensko-kninskoj županiji, slijedi Vukovarsko-srijemska te Požeško-slavonska.

Najmanje nepismenih prema ovim podacima je u Zagrebu, te u  Primorsko-goranskoj županiji.

U dobi između 10-14 godina nepismeno je 323 dječaka i 208 djevojčica. Među nepismenima je 14.521 osoba starijih od 75 godina.

Što se tiče obrazovanja, među stanovništvom starijim od 15 godina, njih 30,8 % ima završenu osnovnu školu, 52,6 % srednju školu, a visokoobrazovanih Hrvata je 16,4 %.
Što se tiče populacije u dobi između 25-29 godina 26,6 posto je visokoobrazovanih, dok je ta brojka kod stanovništva starijeg od 70 godina znatno manja - 8,6 posto.

Najveći udio visokoobrazovanih ima grad Zagreb, nešto manje od 29, slijedi Primorsko-goranska te Dubrovačko-neretvanska županija, Najmanje visokoobrazovanih je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Zanimljivo je istaknuti kako među visokobrazovanim stanovništvom dominiraju žene gotovo u svim dobnim skupinama, više visokobrazovanih muškaraca nalazimo tek u dobnoj skupini 50 +.

U akademskoj godini 2011./2012. na visokim studijima nalazilo se 86.763 studentica i 66.094 studenata.

KAKO STOJIMO U ODNOSU NA EU?

U dobnoj skupini od 25-64 Hrvatska ima 26,7 % visookoobrazovanih što je svrstava na 7. mjesto u Europskoj uniji za tu dobnu skupinu. Evo kako stojimo među ostalim zemljama EU:

Finska - 39,3 %

Irska - 38,2 %

Norveška - 37,6 %

Ujedinjeno Kraljevstvo - 37 %

Slovenija - 25,1 %

Mađarska - 21,1 %

Hrvatska - 20,04 %

Austrija - 19,03 %

Slovačka - 18,8 %

Italija - 14,9 %

...

INFORMATIČKA PISMENOST

Osim pismenosti i obrazovanja, objavljeni su podaci i o informatičkoj pismenosti. 57,4 % Hrvata starijih od 10 godina zna se služiti internetom, 53 % e-mailom, a 45,2 % tabličnim izračunima, a 52,1 posto obradom teksta.

NAJČEŠĆA IMENA

Jedan od zanimljivijih danas predstavljenih podataka jest i onaj o imenima i prezimenima u Hrvatskoj. Najčešća prezimena su: Horvat, Kovačević i Babić, najčešća ženska imena su Ivan, Josip, Marko, Stjepan i Tomislav. Prvo mjesto među ženskim imenima zauzima Marija, slijede joj Ana te Ivana.

Zanimljivo je da je ime Marija najčešće u svim hrvatskim županijama, a Ivan u svima osim u Šibensko-kninskoj gdje je najčešće ime Ante.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene