Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na džep

VIDEO Ovoliko ćete morati dati za spremnik, ako se trošarina odrazi i na cijenu goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gorivo i cigarete prve su žrtve štednje koju očekuje Europska komisija. Novac prikupljen većim trošarinama pokrit će tek manji dio minusa u proračunu.

Gorivo i cigarete poskupljuju - no koliko, još se ne zna. Očekivano, negoduju poslodavci, oporba te duhanska i naftna industrija.  Veće trošarine, pušači bi mogli osjetiti u cijeni cigareta.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti

'Meni je svejedno, ja pušim kutiju cigara dnevno tako da mi to ne čini neku veliku razliku', rekao je pušač Dragan. Iznos minimalne trošarine na cigarete penje se sa 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna za istu količinu.

'To po paketiću cigarete iznosi od 60 do 99 lipa', rekao je Boris Lalovac, ministar financija. Dakle, poskupljenje Lalovac za sada predviđa do jednu kunu po kutiji cigareta, ali bit će, kaže, i veće, zbog europskih direktiva. Zajedno s trošarinama na cigarete rastu i one na gorivo. Bit će veće 20 lipa po litri.

'Ne bi trebalo biti nikakvih povećanja posebnih niti za građane, niti za industriju', rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Ipak, vozači očekuju poskupljenja.

'Bilo je nedavno razdoblje kad je gorivo dosta pojeftinilo, no međutim to je kratko trajalo, tako da manje više sve ide po starome', kaže vozač Bojan.

Ako poskupi gorivo, poskupjet će i usluge prijevoza. 'Jednostavno ćemo biti prisiljeni dići cijene usluge, što će na kraju normalno posljedice snositi krajnji korisnik', rekao je Ivan Lončar, autoprijevoznik. A da će se sve prelomiti na leđima građana, smatraju i oporba i poslodavci. Vlada ovim potezom, poručuju, pokazuje da ne zna provesti strukturne reforme.

Trošarina na gorivo raste za 20 lipa, raste i trošarina na duhan

'Oni su povećali plaće u siječnju, sad to na sljedećem zavoju uzimaju građanima iz džepa. To je prelijevanje iz šupljeg u prazno, tu neće biti pravih pomaka', rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

'Smatramo da se benzinom ne mogu gasiti požari u deficitu koji imamo. Dizanje novih nameta nije rješenje kojim ćemo mi izaći iz krize', rekao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Vlada kroz ove mjere namjerava u proračun uprihoditi oko 430 milijuna kuna do kraja godine. Naftne kompanije za sada su bez komentara, dok duhanska industrija upozorava da će, umjesto punjenja proračuna, doći upravo do kontraefekta.

'Povećat će se samo sivo tržište, odnosno ukupna takozvana neoporezovana potrošnja'. rekao je Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe. Europska komisija za dva tjedna dat će svoj odgovor na Vladine mjere ušteda.

Povećanje trošarina moglo bi u konačnici dovesti i do poskupljenja goriva.

Evo kako se cijena prosječnog spremnika goriva od 50 litara kretala od početka godine:

- Sredinom siječnja gorivo je bilo najjeftinije u posljednje 4 godine. Spremnik euro-supera iznosio je 426 kuna, a eurodizela 401 kunu.

- Danas spremnik euro-supera stoji 478 kuna, a euro-dizela 442 kune.

Dođe li zbog povećanja trošarina do poskupljenja goriva od oko 20 lipa po litri, spremnik euro-supera iznosit će 488 kuna, što je 60 kuna više u odnosu na početak godine, dok će spremnik euro-dizela stajati 452 kune ili 50 kuna skuplje u odnosu na siječanj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene