Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretan Božić svakome!

Novi mobiteli za sve dužnosnike: Pogledajte što se sve traži za više od 50 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi pametni telefoni i nove tarife stižu dužnosnicima 35 državnih i javnih ustanova, a Središnji državni ured za središnju javnu nabavu objavio je i postupak te javne nabave, koja je procijenjena na 52,5 milijuna kuna.

Riječ je o postupku javne nabave za ukupno 10.800 mobitela, s pripadajućim tarifama i paketom internetskog prometa te još 5900 Wi-Fi modema.

Pročitajte i ovo Provjereno: Mobiteli i učenici - 9 EKSPERIMENT u školi Ekipa Provjerenog tinejdžere obavijestila da ostaju na mjesec dana bez mobitela, provjerite kako su reagirali Mobiteli kod učenika: Ilustracija - 1 ODVLAČI PAŽNJU Što se tipkalo - tipkalo se: Odzvonilo mobitelu u nekim školama - "Ne smiju ih niti na hodnicima koristiti"

"Procijenjena vrijednost nabave iznosi 52,5 milijuna kuna za cjelokupno predviđeno vrijeme trajanja okvirnog sporazuma (2 godine), a količine predmeta nabave predstavljaju predviđene količine. Korisnici će na temelju okvirnog sporazuma sklapati pojedinačne ugovore o javnoj nabavi, a sukladno stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima", objavio je Središnji državni ured za središnju javnu nabavu na svojim internetskim stranicama.

"Nabava se provodi za obveznike središnje javne nabave i za ostale korisnike temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 14. lipnja 2017. godine. Ovim postupkom je obuhvaćeno oko 540 obveznika javne nabave", navode iz navedenog Državnog ureda.

Tri skupine

Nabava mobitela podijeljena je u tri skupine, odnosno za svaku skupinu nabavit će se mobiteli prema određenim specifikacijama i tarifama.

Tom javnom nabavom, za najjaču skupinu od 2010 mobitela koje bi koristili najviši dužnosnici u ministarstvima, Uredu Predsjednice te središnjim državnim uredima i drugim javnim institucijama, traže se uređaji s mobilnim operativnim sustavima Android i iOS.

Specifikacije za Android uređaje najjače skupine glase: ekran od najmanje 5,2 inča i rezolucije 1440 x 2560 piksela, osmojezgreni procesor, najmanje 4 GB radne memorije, prednja kamera od 5 megapiksela, podrška za Ultra HD snimanje videa i prednja kamera sa senzorom od najmanje 12 megapiksela. Ne i najmanje važno, Android uređaj mora biti i vodootporan, što bitno sužava listu potencijalnih uređaja na njih desetak, koliko ih se trenutno nalazi u ponudi na domaćem tržištu. Najpopularniji je među njima, naravno, Samsungov Galaxy S8, koji u maloprodaji košta 4390 kuna.

Što se uređaja iOS tiče, javnom nabavom traže se iPhoneovi uređaji koji imaju ekran od najmanje 4,7 inča i više od 64 GB memorije. Tu u obzir dolaze samo tri modela - iPhone 8 (5500 kuna), iPhone 8 Plus (6390 kuna) i najskuplji iPhone X (8690 kuna).

Iduća skupina prema javnoj nabavi ima nešto skromnije specifikacije i ograničena je samo na Androidove uređaje s ekranima od minimalno 5 inča i Full HD rezolucije (1920 x 1080 piksela), osmojezgrenim procesorom, najmanje 3 GB radne memorije s pripadajućih najmanje 32 GB interne memorije te kamerama od 12 i 8 megapiksela. Zanimljivo je i da se traže uređaji s podrškom za snimanje u 4K rezoluciji videozapisa.

Za treću skupinu ne traže se mobiteli s najslabijim specifikacijama - VGA kamerom i 8 ili 16 MB interne memorije. Dakle, ne traže se pametni telefoni.

Dug popis

Osim svih ministarstava, potrebu za novim mobitelima i tarifama izrazile su i sljedeće državne i javne institucije:

Državna geodetska uprava, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državni hidrometeorološki zavod, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Državni zavod za mjeriteljstvo, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Državni zavod za statistiku, Carinska uprava, Porezna uprava, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za javnu nabavu, Ured za opće poslove Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske te naposljetku i Ured Predsjednice Republike Hrvatske.

Svoje imaju, druge nisu ni tražili?

Međutim, u čitavoj toj priči, postoje i oni koji ne žele mobitele iz javne nabave, poput ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak. "Ministrica Divjak koristi svoj privatni i tako će i nastaviti. Novi ne treba", rekli su za 24sata iz Ministarstva znanosti. Sličnog su mišljenja i njezini kolege u drugim ministarstvima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene