Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Misle da su neranjivi"

Novi trend s društvenih mreža zaprepastio sve - djeca legnu na cestu i čekaju auto. Profesorica savjetuje roditeljima kako razgovarati s djetetom

Aktualno Galerija Opasan izazov širi se među djecom - 4 Opasan izazov širi se među djecom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Opasan izazov širi se među djecom - 3 Opasan izazov širi se među djecom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Opasan izazov širi se među djecom - 2 Opasan izazov širi se među djecom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Opasan izazov širi se među djecom - 1 Opasan izazov širi se među djecom - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Alen Delić Galerija 1/10 >>
Ozbiljno upozorenje stiglo je iz zagrebačke osnovne škole. Roditelje su obavijestili o opasnom izazovu koji kruži društvenom mrežom TikTok. U njemu dijete doslovno legne nasred ceste i iščekuje automobil. I psiholozi i stručnjaci za internetsku sigurnost složno poručuju roditeljima da moraju razgovarati s djecom o tome što rade na Internetu.

Jedan od novijih internetskih trendova među mladima i djecom, takozvani ghosting izazov, u kojem osoba legne nasred ceste sve dok se automobil ne približi, a onda se treba brzo izmaknuti.

 Na potencijalno opasnu igru koja se širi među učenicima upozorili su i djelatnici jedne zagrebačke osnovne škole. Poručili su roditeljima da posebno obrate pažnju na internetski sadržaj koji je dostupan njihovoj djeci.

Društvene mreže, a među njima i TikTok, s kojeg je ovaj izazov potekao, u pandemiji su mladima još veća zanimacija. A roditeljima nova briga.

TikTok je dosad privukao više od 800 milijuna korisnika. Opasan ili neprimjeren sadržaj se, kao i na ostalim platformama vrlo teško može kontrolirati, objašnjava struka. Apelira se na roditelje da imaju otvoren razgovor s djecom.

Traže uzbuđenje

Više o toj temi za Dnevnik Nove TV rekla je s profesorica Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Profesorica objašnjava da mozak mladih u adolescentskoj dobi funkcionira tako što traži uzbuđenje. ''Oni smatraju da su neranjivi, da im se ništa ne može dogoditi i imaju potrebe biti popularni ovdje i sada, skupiti lajkove ovdje i sada'', kaže.

Otkrila je i kakav tip osobe osmišljava ovakve opasne izazove. ''To može osmisliti i mlada osoba, neki adolescent koji želi biti kul među svojim vršnjacima i dobiti popularnost. Naravno, može biti i neka osoba koja ima poremećaj ili netko tko na takav način želi zarađivati'', objasnila je Buljan Flander.

Sudjelovati u životu djece

Dodala je da je danas ponašanje mladih puno opasnije nego što je to bilo ranije jer su u prošlosti mladi, primjerice, ukrali roditeljima automobil i pravili se važni u malom krugu svojih prijatelja, a sada se to radi na društvenoj mreži pred velikom publikom.

Buljan Flander kaže da roditelji trebaju sudjelovati u životu svoje djece. Na pitanje trebaju li strogo kontrolirati djecu dok su na internetu, poručuje da to nije dobro jer može rezultirati tako da djeca skrivaju što rade na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljudi se snalaze ''Najduži šank u Hrvatskoj!'' Društvene mreže nasmijala slika iz Imotskog

''Puno je bolje stvoriti kritičnost prema tom ponašanju. Evo, ovo može biti poticaj da roditelji sjednu razgovarati s djetetom što zna o ovom izazovu, što misli kako se mogu zaštiti djeca i kako može ne dati lajk za takva ponašanja i ne biti promatrač koji potiče takva ponašanja'', savjetuje.

Na pitanje utječu li epidemija i karantena na ponašanje djece na društvenim mrežama, profesorica kaže da apsolutno utječe, no ipak je najveća odgovornost na odraslima. Edukacija i prevencija su najvažniji, zaključuje profesorica.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene