Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI DETALJI

SLUČAJ MISTERIOZNE DJEVOJČICE Još se ne zna tko su joj roditelji, u priču se uplela i policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija provjerava svaku informaciju u potrazi za roditeljima djevojčice koja je prije mjesec dana pronađena u parku u Velikoj Gorici, pa i navode da su se u dom u Nazorovoj javili prijateljica tate te djed s tvrdnjom da je djevojčica njihova. Kako doznajemo, policiji se još nitko nije javio, kao ni Centru za socijalnu skrb.

Nina je ime koje je trogodišnja djevojčica dobila u mjesec dana života u Nazorovoj. Korak ka otkrivanju njezina porijekla kao i saznanje da komunicira romskim bajaškim dijalektom postignut je tek nakon objave u medijima.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

'Ja bih rekla zapravo da je ovo jedan od primjera kako mediji doista mogu pomoći i objavljivanje fotografije djeteta je u prvom času svakako bilo korisno. Time se ispunio cilj takvog postupanja, a to je da se zapravo otkrije identitet djeteta i da se otkrije tko su roditelji odnosno srodnici djeteta', rekla je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Roditelji djeteta još nisu otkriveni. U dom u Nazorovu javili su se navodna prijateljica oca djevojčice, a potom i djed. No, policiji, a ni Centru za socijalnu skrb kako doznajemo, nitko se nije javio.

Otkriven dijalekt kojim govori izgubljena djevojčica iz Nazorove

'Sad je zapravo na nadležnim institucijama da rade svoj posao dalje kao što bi to bilo s bilo kojim drugim djetetom, dakle da procijene što je u ovom trenutku u najboljem interesu djeteta, da li povratak u obitelj ili neke druge opcije', dodaje Milas Klarić.

Opcije roditeljima koji ni nakon mjesec dana nisu prijavili nestanak djeteta ne idu na ruku. Prvo će morati proći cijelu proceduru kako bi se ustanovilo da je djevojčica doista njihova, pa je moguće da će zbog dokazivanja proći i DNA analizu. No, pitanje je hoće li moći dobiti natrag dijete.

'Po meni treba ići postupak na sud i vidjet treba li ih lišiti roditeljskog prava. Dakle vidjeti u ovom dijelu hoće li se vratiti tom roditelju koji naknadno bude pronađen kao roditelj djeteta ili je bolji interes da netko drugi brine o njemu', rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež.

Djeca predškolskog uzrasta ne smiju biti ostavljana sama

Obiteljski zakon, objašnjava naša sugovornica, jasno kaže - djeca predškolskog uzrasta ne smiju biti ostavljana sama. 'Takav roditelj koji je ostavio svoje dijete i koji nakon toga nije pokazao interes da ga pronađe o kakvom roditelju govorimo odnosno kakva nam je mogućnost da razmišljamo da će to dijete biti zaštićeno', rekla je Kujudžić.

Uz mogućnost oduzimanja roditeljskih prava, prijeti im i kazna zbog povrede dječjih prava. 'I to povreda gdje se trebao brinuti svakodnevno o djetetu u dobi od dvije tri godine, dakle vrlo niskoj razni razvoja djeteta kad je itekako briga roditelja bila potrebna', kaže Kujundžić. A za kazneno djelo zanemarivanja ili napuštanja djeteta roditeljima prijeti do tri godine zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene