Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve češći problem

Pokušavate otvoriti bocu, ali čep se ne želi odvojiti? Pogledajte o čemu je riječ

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jeste li primijetili da u zadnje vrijeme ne možete tako lako skinuti plastični čep s tetrapaka i boca za mlijeko, sokova i ostalih napitaka? I ne pokušavajte, od 3. srpnja iduće godine takvi će biti na svoj plastičnoj ambalaži.

Neodvojivi plastični čepovi novost su na tržištu. Nova ambalaža spaja čepove s ostatkom pakiranja što brojnim građanima predstavlja problem – zbog nezgrapnosti, ali i navike.

Takva ambalaža uvodi se zbog Direktive EU-a kojom se pokušava smanjiti broj jednokratnih plastičnih proizvoda. Još 2019. godine objavljene su smjernice koje sve članice Europske unije moraju slijediti. Prema njima, od 3. srpnja 2024. godine svi će plastični čepovi i poklopci morati ostati pričvršćeni za tetrapak i/ili bocu.

Zašto se spajaju?

Čepovi su posebna vrsta plastike koja vrlo lako završi na plaži, u šumi, na igralištu – bilo gdje u prirodi.  Kako bi bili sigurni da će se ponovno reciklirati, ambalaža se spaja.

Ana-Marija Mileusnić, voditeljica kampanje protiv zagađenja plastikom Zelene akcije kazala je za DNEVNIK.hr da se u sortirnicama puno jednostavnije ta plastika odvaja u odgovarajuće spremnike.

"Ne odvajaju se da se kasnije lakše može s njima gospodariti na jednom mjestu, u procesu reciklaže“, dodala je Mileusnić.

Pročitajte i ovo Plastična ambalaža, ilustracija - 4 Parkins i Alzheimer Otkrivena je u krvi i majčinom mlijeku, a sad je možda i u našim mozgovima: "Povećava rizik od neuroloških poremećaja"

Ipak, stav Zelene akcije je da to nije dugoročno rješenje, već kozmetička promjena: "Dugoročna je punjiva ambalaža jer proizvodimo puno otpada koji je jednokratan, to nije smjer kojim bismo se trebali kretati“, kazala nam je Mileusnić i naglasila da trendovi na tržištu i industriji uglavnom ne odgovaraju hitnosti stanja.

Ambalaža koja se ponovno može puniti održivija je, ali skuplja za proizvođače. Iz Zelene akcije zalažu se za ponovno uvođenje poticaja za proizvođače koji je prije 10-ak godina ukinut.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Poskupljuje voda Tomašević najavio veliku promjenu u odvozu otpada

"Svaka promjena teško pada, ali se treba istovremeno raditi i na edukaciji, podizanju svijesti i da ljudi budu spremni na promjenu“, zaključila je Mileusnić.

Plastične čepove i poklopce tako nemojte skidati s pakiranja – jer se ne bi trebali odvajati. Otpad u europskim zemljama je u 2020. dosegao gotovo 33 milijuna tone, a godišnje na svjetskoj razini proizvedemo dvije milijarde tona smeća. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene