Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje prostora za korupciju

Nove uredbe o javnoj nabavi za povećanje transparentnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedloge uredbi o objavama i nadzoru javne nabave koje bi, zajedno s novim Zakonom o javnoj nabavi, trebale smanjiti prostor za korupciju i netransparentnost, te osigurati primjenu EU standarda i sniziti cijenu javne nabave.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako bi se time trebalo spriječiti ponavljanje slučaja 'jedne od najvećih državnih kompanija' koja je odbijala suradnju s razvojnim bankama jer su one tražile transparentnost natječaja.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

Prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva rekao je kako se radi o posebno osjetljivoj političkoj materiji, prostoru gdje je moguća korupcija i netransparentnost, a cilj donsenih uredbi je pravovremeno osigurati nesmetanu provedbu postupaka javnih nabava.

S druge strane, HAC je surađivao s razvojnim bankama, ali je zloupotrijebio njihova sredstva, kazao je Čačić u razgovoru s novinarima nakon sjednice.

'Zato ih i imamo po zatvorima', rekao je Čačić o čelnicima nekih državnih kompanija u kojima su cijene pojedinih projekata 'eksplodirale' za 50, 100, pa i 400 posto.

Također je upozorio da bi u idućih 15 dana Vlada trebala razmotriti sve uredbe koje su u pripremi kako bi se mogao donijeti državni proračun. Ne možemo ozbiljno pristupiti racionalizaciji sustava ako ministri ne znaju okvire u kojima se kreću, kazao je Čačić.

Ministrica za zaštitu okoliša i prirode Mirela Holy apelirala je da se pri postupcima javne nabave vodi računa o ekološkoj komponenti, posebice pri nabavi automobila koji bi trebali zadovoljavati kriterije prihvatljivosti za okoliš.

Vlada je na današnoj sjednici, među ostalim, donijela i odluku o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske. Isto tako, donesena je i Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu, mirovnim misijama Ujedinjenih naroda te mirovnoj operaciji Europske unije „EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“.

Vlada je danas također odobrila Državnom izbornom povjerenstvu 17 milijuna kuna za naknade osobama koje će raditi u odborima za provedbu referenduma o ulasku u EU. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene